Przepis na spaghetti z pomidorami z puszki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj pomidory z puszki.

Sos dopraw przyprawami i ziołami.

Makaron wymieszaj z sosem na patelni.

Makaron podawaj z parmezanem.

Często zadawane pytania

Spaghetti z pomidorami z puszki podane z bazylią.
spaghetti z pomidorami z puszki
Koszt przygotowania dania
12.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Spaghetti z pomidorami z puszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z pomidorami z puszki

Spaghetti z pomidorami z puszki to doskonały sposób na naprawdę fantastyczne danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość jest smaczna, prosta i szybka.

Przepis na spaghetti z pomidorami z puszki jest tak prosty, że spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Choć sos do spaghetti jest łatwo dostępny w wersji gotowej do kupienia w wielu sklepach, ten domowy, własnoręcznie przygotowany jest od niego dużo lepszy, a przy tym znacznie zdrowszy. Zawiera znacznie mniej soli, a także jest wolny od wzmacniaczy smaku i konserwantów, dzięki czemu jest bezpieczny nawet dla najmłodszych. Jego smak jest tak wspaniały, że każdy, kto przygotuje go choć raz, już nigdy nie sięgnie po gotową wersję. Świetnie komponuje się z makaronem, ale nie tylko. Można dodawać go również do lazanii, zapiekanek czy jako bazę do pizzy. Jest niezwykle pomidorowy. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza na mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti z pomidorami z puszki, by było szybkie, łatwe i pyszne, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały wybór na obiad, ale też kolację. Ma wspaniały, bardzo głęboki smak i aromat, a przy tym nie trzeba go dodatkowo blendować. Na pewno ten sos przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość jest gotowa w 15 minut. Sos jest niezwykle uniwersalny, więc można go używać do ziemniaków, mięsa czy makaronu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka produktów, które są niezwykle łatwo dostępne w każdym sklepie i w większości domowych spiżarni. Główną rolę odgrywają w nim pomidory. W tym wypadku sięga się po te z puszki. Warto wybierać te bez dodatku soli, dzięki czemu można samemu kontrolować jej zawartość w daniu. To świetna opcja dla wszystkich osób z problemami z układem krwionośnym.

Wartości odżywcze spaghetti z pomidorami z puszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kalorie)
197.25 kcal
416.21 kcal
Białko
7.02 g
14.81 g

Węglowodany w spaghetti z pomidorami z puszki

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany
26.37 g
55.65 g
Węglowodany przyswajalne
22.29 g
47.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.09 g
8.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz
7.74 g
16.34 g
Tłuszcze nasycone
2.39 g
5.04 g
Tłuszcze nienasycone
5.36 g
11.30 g
Tłuszcze jednonasycone
4.43 g
9.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
1.95 g
Cholesterol
4.02 mg
8.49 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti z pomidorami z puszki

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A
17.46 µg (mcg)
36.83 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Witamina C
5.23 mg
11.04 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
1.42 mg
3.01 mg
Retinol
11.89 µg (mcg)
25.10 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.33 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.22 mg
Niacyna
2.96 mg
6.25 mg
Foliany
26.27 µg (mcg)
55.43 µg (mcg)
Beta karoten
65.09 µg (mcg)
137.34 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z pomidorami z puszki

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód
161.70 mg
341.20 mg
Potas
269.76 mg
569.19 mg
Wapń
96.68 mg
204.00 mg
Fosfor
144.56 mg
305.01 mg
Magnez
44.02 mg
92.89 mg
Żelazo
1.70 mg
3.59 mg
Cynk
1.02 mg
2.15 mg
Miedź
0.22 mg
0.46 mg
Mangan
0.75 mg
1.58 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z pomidorami z puszki 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z pomidorami z puszki

Lista alergenów dla spaghetti z pomidorami z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania spaghetti z pomidorami z puszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Makaron spaghetti
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
35.80
Jak oceniasz przepis na spaghetti z pomidorami z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób