Spaghetti z pesto

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z pesto podane w czarnej misce.
Spaghetti z pesto
Spaghetti z pesto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość można przygotować z kilku składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 45 min
1033 kcal
Kcal w porcji
278 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti (250 g)
  • Pesto zielone (150 g)
  • Pestki dyni (45 g)
  • Ser parmezan (60 g)
  • Suszone pomidory w oleju (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na spaghetti z pesto krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko posolonym wrzątku.

Pestki upraż na rozgrzanej patelni.

Makaron odcedź i połącz z pesto.

Do makaronu dodaj pokrojone w kostkę pomidory.

Makaron podawaj z uprażonymi pestkami i tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z pesto

Spaghetti z pesto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość można przygotować z kilku składników, które na pewno masz już w swojej kuchni.

Przepis na spaghetti z pesto to doskonały pomysł na obiad. To danie smaczne, dobre dla zdrowia i niezwykle łatwe. Można je przygotować w kilka chwil. To najlepsze rozwiązanie na bardzo szybki posiłek. Pesto bazyliowe bardzo dobrze smakuje w połączeniu z zielonymi warzywami – fasolką szparagową, brokułami i szparagami, a także kurczakiem i łososiem. Dla bardziej kremowego efektu połączcie pesto ze śmietaną lub mascarpone. Pesto jest bardzo zdrową pastą, którą warto włączyć do diety. Przede wszystkim zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają serce, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Pesto jest bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe, ale jest też wysokokaloryczne, zatem powinno być spożywane z umiarem przez osoby z nadwagą, otyłością i odchudzające się. Pesto idealnie komponuje się z makaronem typu rotini (świderki), manicotti (długie rurki), penne (krótkie rurki) i rocchetti (muszelki). Tradycyjnie podaje się je jednak z makaronem tagliatelle (w kształcie długich, płaskich wstążek).

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti z pesto, by było pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Makaron z pesto podawaj od razu po przygotowaniu. Każdą porcję warto polać odrobiną oliwy, posypać tartym serem oraz posypać odrobiną orzechów piniowych lub pokruszonych orzechów nerkowca. Można również polewać porcję świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Pesto doskonale komponuje się z makaronem na ciepło i na zimno. Należy jednak pamiętać, że gdy przygotowujemy je na ciepło i na bazie bazylii, łatwo przesadzić z temperaturą, a wtedy zioło zyskuje cierpki smak. Pamiętaj jednak, że pesto nie lubi być podgrzewane, dlatego dodajemy je, gdy ogień na kuchence jest wyłączony. To najprostsze pesto z makaronem. Wystarczy wymieszać te dwa składniki i pożywny posiłek o niebanalnym smaku jest już gotowy.

Alergeny w spaghetti z pesto

Lista alergenów dla spaghetti z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze spaghetti z pesto

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, dlatego może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(278g)
Energia (kcal)
371.71
1033.36
Białko (g)
13.95
38.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(278g)
Węglowodany (g)
38.44
106.87
Węglowodany przyswajalne (g)
32.28
89.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.17
17.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(278g)
Tłuszcz (g)
18.99
52.79
Tłuszcze nasycone (g)
6.02
16.73
Tłuszcze nienasycone (g)
12.97
36.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.71
15.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.26
20.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(278g)
Witamina B6 (mg)
0.25
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.36
Witamina E (mg)
1.39
3.87
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.61
Ryboflawina (mg)
0.24
0.67
Niacyna (mg)
4.53
12.61
Foliany (µg (mcg))
41.86
116.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(278g)
Sód (mg)
435.78
1211.48
Potas (mg)
432.40
1202.06
Wapń (mg)
193.05
536.67
Fosfor (mg)
338.23
940.29
Magnez (mg)
114.31
317.77
Żelazo (mg)
2.68
7.44
Cynk (mg)
2.25
6.26
Miedź (mg)
0.36
1.01
Mangan (mg)
1.15
3.21
Brak danych dla: pestki dyni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z pesto 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z pesto

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Pesto zielone
150 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
4.74
Za 150 g
Pestki dyni
45 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 45 g
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Koszt składników
36.00