Przepis na spaghetti z passatą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i dopraw do smaku.

Gdy mięso nabierze brązowego koloru, wlej passatę i dodaj zioła.

Na końcu dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.

Spaghetti podawaj posypane parmezanem.

Często zadawane pytania

spaghetti z passatą
Spaghetti z passatą
Koszt przygotowania dania
17.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
80

Spaghetti z passatą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z passatą

Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.

Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na fit spaghetti, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.

Aby przygotować najlepsze spaghetti z passatą pomidorową, będziesz potrzebować takie składniki jak: makaron, mięso mielone, passata, olej rzepakowy, parmezan, cebula, czosnek.

W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował spaghetti z makaronem pełnoziarnistym.

Tak naprawdę każdy będzie dobry.

Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem jak zrobić spaghetti z passatą?

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al dente.

W tym czasie przygotujemy sos z pomidorów.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij, następnie dodaj passatę.

W tym momencie postaw na przyprawy, idealnie sprawdzi się tutaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Dodaj mięso i smaż od momentu, aż przybierze ono charakterystycznego brązowego koloru.

Na końcu dodaj makaron do sosu i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Po kilku minutach nasze spaghetti jest dobre do spożycia.

Przełóż danie na talerz i posyp parmezanem.

Będzie to szybkie i łatwe danie na obiad, gdy nie masz zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Wykorzystaj mój pomysł na spaghetti i przekonaj się, jakie jest pyszne.

Wartości odżywcze spaghetti z passatą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
204.65 kcal
409.30 kcal
Białko
15.84 g
31.67 g

Węglowodany w spaghetti z passatą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
21.41 g
42.83 g
Węglowodany przyswajalne
18.31 g
36.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.11 g
6.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.61 g
13.21 g
Tłuszcze nasycone
2.57 g
5.14 g
Tłuszcze nienasycone
4.04 g
8.08 g
Tłuszcze jednonasycone
2.34 g
4.67 g
Tłuszcze wielonasycone
1.70 g
3.40 g
Cholesterol
38.84 mg
77.68 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti z passatą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
22.31 µg (mcg)
44.62 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.38 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.57 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.33 mg
6.66 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
15.63 µg (mcg)
31.26 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.84 mg
11.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.49 µg (mcg)
42.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
78.58 µg (mcg)
157.16 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z passatą

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
249.02 mg
498.04 mg
Potas
332.12 mg
664.24 mg
Wapń
60.81 mg
121.62 mg
Fosfor
206.35 mg
412.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
45.82 mg
91.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.93 mg
3.87 mg
Cynk
2.02 mg
4.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z passatą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z passatą

Lista alergenów dla spaghetti z passatą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania spaghetti z passatą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Passata pomidorowa
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na spaghetti z passatą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób