Spaghetti z krewetkami
- Krewetki (200 g)
- Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżka (10 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
- Pomidory koktajlowe - 6 sztuk (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na spaghetti z krewetkami krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Masło klarowane rozgrzej na patelni, zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzuć umyte i oczyszczone krewetki, podsmażaj chwile.
Następnie dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
Przełóż danie na talerz, posyp całość parmezanem i pietruszką.
Podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z krewetkami
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat.
Oba doczekały się wielu pysznych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na spaghetti z krewetkami, który będzie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować spaghetti z krewetkami, będziesz potrzebować podstawowe składniki, czyli makaron, krewetki, masło klarowane, parmezan, pomidorki koktajlowe, czosnek. W moim przepisie wykorzystałam makaron spaghetti, on idealnie pasuje do naszego dzisiejszego dania. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś użył dowolnego rodzaju makaronu. Tak naprawdę każdy będzie dobry.
Moja wersja makaronu jest przygotowana z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to ważna informacja dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę. Możesz skorzystać też z innego rodzaju makaronu, niekoniecznie spaghetti jak wskazuje sama nazwa.
Zatem, jak zrobić spaghetti z krewetkami?
W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania makaronu al dente.
Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko zeszklij. Następnie dodaj wcześniej oczyszczone krewetki, podsmażaj 5 minut i dodaj ugotowany makaron. Nasze danie jest już dobre do spożycia, wystarczy, że przełożysz je na talerz, danie posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pomidorkami przekrojonymi na pół.
Po kilku minutach nasze najlepsze spaghetti z owocami morza jest gotowe do spożycia.
Moje dzisiejsze danie jest szybkie i proste, można powiedzieć nawet, że zahacza o minimalizm. Sam widzisz, jak mało składników jest nam potrzebnych do jego przygotowania.
Jest to niezwykle prosty przepis, a danie szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Skoro już wiesz, jak zrobić to pyszne danie, koniecznie spróbuj i zaskocz swoich gości tym wykwintnym daniem. Będzie to niezwykle dobry pomysł na domowy obiad, jak i wykwintną kolację.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w spaghetti z krewetkami
Lista alergenów dla spaghetti z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Ser parmezan
Wartości odżywcze spaghetti z krewetkami
Do spaghetti możesz dodać szpinak.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.