Spaghetti z klopsikami
- Makaron spaghetti - 1 garść (50 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Przepis na spaghetti z klopsikami krok po kroku
Cebulę drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą i jajkiem i ręcznie uformuj niewielkie klopsiki.
Klopsiki obsmażaj na patelni na rozgrzanej oliwie przez kilka minut.
Zalej pomidorami, dopraw i duś pod przykryciem ok. 20 minut.
Ugotowany makaron podawaj z sosem pomidorowym i klopsikami.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z klopsikami
Spaghetti z klopsikami to świetny pomysł na pyszne, pożywne danie dla całej rodziny i alternatywę dla popularnego, wszystkim dobrze znanego makaronu bolognese. Makaron w sosie pomidorowym z pulpecikami wołowymi to posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim osobom uwielbiającym włoskie smaki i włoską tradycyjną kuchnię. Jest bardzo sycący, pożywny, aromatyczny i przepyszny - ciężko przejść obok niego obojętnie. To też idealny posiłek dla tych, którzy nie przepadają za spędzaniem wielu godzin w kuchni. Przepis na spaghetti z klopsikami jest bardzo prosty i szybki i poradzi sobie z nimi nawet najbardziej początkujący kucharz. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić pyszny włoski makaron z klopsikami mielonymi w pomidorowym sosie niczym z najlepszej restauracji jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. W zaledwie kilka chwil przygotujesz danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Wszystkie składniki, które będą niezbędne do jego przygotowania znajdziesz w każdym sklepie. Będą to: mięso mielone wołowe, makaron, sos pomidorowy lub pomidory z puszki oraz świeże lub suszone przyprawy, na przykład bazylia czy oregano. Z tych kilku składników przygotujesz danie które posmakuje całej rodzinie i sprawdzi się na każdą okazję. Najlepiej zacząć od przygotowania klopsików z mięsa mielonego. Aby łatwiej było Ci je uformować możesz dodać odrobinę bułki tartej, mąki lub jajko. Następnie wystarczy, że ugotujesz makaron al dente, wymieszasz go z sosem pomidorowym z ulubionymi, aromatycznymi, włoskimi przyprawami i dodasz klopsiki. Danie świetnie prezentuje się udekorowane świeżym listkiem bazylii. Możesz wykorzystać zarówno makaron spaghetti, jak i tagiatelle, penne, lub świderki, w zależności od tego które aktualnie masz w domu. Jeśli masz więcej czasu możesz pokusić się o samodzielne przygotowanie sosu pomidorowego ze świeżych, sezonowych, pieczonych pomidorów.
Alergeny w spaghetti z klopsikami
Lista alergenów dla Spaghetti z klopsikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze spaghetti z klopsikami
Aby zmniejszyć kaloryczność posiłku mięso wieprzowo-wołowe najlepiej zamienić na drobiowe. Makaron najlepiej ugotować al.dente - dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.