Przepis na spaghetti z kiełbasą krok po kroku
- Makaron spaghetti 400 g
- Kiełbasa podwawelska 400 g
- Cebula 100 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
- Pomidory w puszce 400 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.
Cebulę pokrój w plasterki i dodaj na patelnię. Smaż do przyrumienienia.
Na patelnię wylej pomidory, dopraw całość przyprawami i zamieszaj duś przez 5 minut.
Ugotowany makaron połącz z gotowym sosem na patelni.
Często zadawane pytania
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Pulpa pomidorowa
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Spaghetti z kiełbasą - cechy przepisu
Więcej o spaghetti z kiełbasą
Spaghetti z kiełbasą to jedno z tych dań, obok którego naprawdę ciężko przejść obojętnie, ze względu na wspaniały smak i bardzo proste wykonanie. Sprawdzi się na prosty obiad dla całej rodziny.
Przepis na spaghetti z kiełbasą i cebulą to doskonały pomysł na prosty obiad. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania można znaleźć w każdym sklepie. Dzięki temu cała potrawa jest również tania, choć wciąż zaskakująco smaczna i wyrazista. Najlepiej wybierać produkty o dobrej jakości, dzięki czemu całość będzie znacznie lepsza. Dobrze jest wybierać pomidory w puszce już pokrojone, tak by zaoszczędzić sobie sporo czasu. To idealna opcja dla zabieganych. Makaron z sosem robi się w ekspresowym tempie, a efekt zadowoli naprawdę każdego. To wszystko przez aromatyczny sos pomidorowy z kiełbasą, który ze względu na dużą zawartość pomidorów, a także świeże zioła smakuje wprost wybornie. Jego prostota jest największym atutem. Najlepiej podawać go z dużą porcją świeżo tartego parmezanu, który idealnie podkreśla smak pomidorowego sosu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti z kiełbasą, by było pyszne, a przy okazji łatwe to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie dla ciebie. To danie tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron, bez którego to danie zupełnie straciłoby swój urok. Do tej potrawy zwykle wybiera się makaron o tej samej nazwie, który jest niezwykle cienki i długi. Dobrze jest wybrać wersję pełnoziarnistą, dzięki czemu dostarczy on sporo błonnika, wspierającego zdrowie układu trawiennego, ale również sercowo naczyniowego. Oprócz tego ma on również niższy indeks glikemiczny, co na pewno przypadnie do gustu osobom z cukrzycą i insulinoopornością. Zaraz za makaronem bardzo ważny jest również sam sos. Spaghetti słynie z niezwykle aromatycznego, pomidorowo mięsnego sosu, który jest bardzo sycący i smaczny. Choć sos do spaghetti jest łatwo dostępny w wersji gotowej do kupienia w wielu sklepach, ten domowy, własnoręcznie przygotowany jest od niego dużo lepszy, a przy tym znacznie zdrowszy. Zawiera znacznie mniej soli, a także jest wolny od wzmacniaczy smaku i konserwantów, dzięki czemu jest bezpieczny nawet dla najmłodszych. Jego smak jest tak wspaniały, że każdy, kto przygotuje go choć raz, już nigdy nie sięgnie po gotową wersję.
Wartości odżywcze spaghetti z kiełbasą
Energia i białka
(336g)
Węglowodany w spaghetti z kiełbasą
(336g)
Tłuszcze
(336g)
Witaminy w przepisie na spaghetti z kiełbasą
(336g)
Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z kiełbasą
(336g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w spaghetti z kiełbasą
Lista alergenów dla spaghetti z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti