Spaghetti z cukinii
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Pomidory koktajlowe - 1,5 garści (150 g)
- Krewetki (75 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Ser parmezan - 2 łyżki startego sera (16 g)
Przepis na spaghetti z cukinii krok po kroku
2 ząbki czosnku drobno posiekaj i podgrzej na patelni z oliwą.
Krewetki oczyść i dodaj do czosnku. Smaż po około 2-3 minuty z każdej strony.
Posiekaj ¼ pęczka natki pietruszki i przekrój na pół pomidorki koktajlowe.
Dodaj do krewetek pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i szczyptę soli oraz pieprzu.
Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 7-10 minut.
W tym czasie pokrój cukinię w spaghetti lub wstążki przy pomocy obieraczki.
Opcjonalnie wrzuć makaron z cukinii na 1 minutę do wrzącej wody.
Odcedzony makaron przełóż na patelnię z sosem, dodaj starty ser i wymieszaj.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z cukinii
Makaron najczęściej kojarzy nam się z produktem z mąki pszennej, ale można go przygotować także z innych produktów, w tym z warzyw. Cukinia jest do tego idealna, ponieważ jest dosyć miękka, więc łatwo się ją kroi, a dodatkowo można ją jeść na surowo. Taki warzywny makaron możesz przygotować także z innych warzyw jak na przykład marchew czy dynia. Jak ciekawostkę zdradzę ci, że istnieje odmiana dyni, której miąższ po upieczeniu zamienia się w nitki, przypominające pomarańczowe spaghetti. Wracając już do spaghetti z cukinii, to jest ono idealnym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej, redukcyjnej (odchudzającej) oraz o niskim indeksie glikemicznym. Zastanawiasz się dlaczego? Już tłumaczę.
Na diecie bezglutenowej cukiniowy makaron może zastąpić tradycyjny, ponieważ nie zawiera glutenu. Dodatkowo cukinia jest tania i łatwo dostępna, w odróżnieniu od makaronów bezglutenowych, które nie wszędzie są dostępne, a jeżeli już są, to zwykle są drogie.
Spaghetti warzywne z cukinii to także dobry produkt dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny zwykłego makaronu to 70, a cukinii jedynie 15. Taka dieta zalecana jest nie tylko osobom z cukrzycą lub insulinoopornością, ale także ludziom zdrowym, cierpiącym na Hashimoto, zespół policystycznych jajników, reumatoidalne zapalenie stawów i wiele innych chorób, w których występuje stan zapalny.
Makaron z cukinii świetnie sprawdzi się także u osób, które chcą schudnąć. Cukinia ma tylko 17 kcal w 100 g, a makaron pszenny około 350 kcal. Dzięki temu możesz zjeść znacznie większą porcję takiego dania, a to sprawi, że dłużej będziesz odczuwać sytość po posiłku i łatwiej utrzymasz deficyt kaloryczny.
Przepis na makaron z cukinii jest banalnie prosty, więc do przygotowania tego dania nie musisz umieć profesjonalnie gotować. Zależnie od tego, czy wolisz go na zimno, czy na ciepło, będziesz potrzebować:
- obieraczki do julienne lub zwykłej obieraczki — jeżeli chcesz w łatwy sposób uzyskać spaghetti. Jeśli nie masz takiej obieraczki, nie martw się, wystarczy zwykła, którą możesz pokroić cukinię w plastry, a następnie pociąć je w cienkie słupki, aby uzyskać spaghetti, lub w szersze paski, które będą przypominać wstążki makaronowe;
- patelni, noża, tarki i deski do krojenia — do przygotowania sosu;
- garnka i durszlaka (opcjonalnie) - jeżeli chcesz gotować makaron. Nie jest to konieczne, ponieważ takie spaghetti można jeść także na surowo, ale jeśli wolisz, aby makaron był na ciepło, możesz go ugotować lub wrzucić na chwilę na patelnię z pomidorami.
Cukiniowy makaron przygotujemy właśnie z pomidorami, natką pietruszki, czosnkiem i krewetkami.
Alergeny w spaghetti z cukinii
Lista alergenów dla spaghetti z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze spaghetti z cukinii
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.