Przepis na spaghetti z ciecierzycą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, chilli, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Pokrój w kostkę cebulę oraz paprykę.

Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj paprykę, cebulę oraz opakowanie fasolki szparagowej.

Podsmaż warzywa, aż zmiękną, dodaj 2 łyżki sosu sojowego.

Na końcu zalej pomidorami z puszki i dodaj odsączoną ciecierzycę.

Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Spaghetti z ciecierzycą na białym talerzu
Spaghetti z ciecierzycą
Koszt przygotowania dania
20.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
410 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
33

Spaghetti z ciecierzycą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Spaghetti z ciecierzycą

Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym według najnowszych badań powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa, głównie czerwonego i zastąpić roślinami strączkowymi oraz rybami. Dlatego na blogu będzie pojawiać się coraz więcej przepisów wegetariańskich. Przepisy bez mięsa są równie smaczne, jak te z mięsem. Do tego, zazwyczaj zawierają więcej błonnika i składników mineralnych, ponieważ osoby niejedzące mięsa automatycznie wzbogacają dietę w większą ilość warzyw.

Spaghetti możemy przygotować na obiad, lunch lub obiadokolację. Jest to najlepszy makaron, jaki w ostatnim czasie zrobiłam.

Dlaczego warto włączyć ciecierzycę do diety?

Ciecierzyca jest bardzo popularną rośliną strączkową. Nasiona ciecierzycy są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne i sycące. Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni bliskowschodniej, indyjskiej oraz śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem, dzięki czemu może być wykorzystywana na wiele sposobów, np. jako główny składnik, śniadania czy obiadu oraz jako baza deserów i ciast.

Ciecierzyca zawiera spore ilości białka, dlatego jest to najlepszy zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Jest również cennym źródeł witamin z grupy B, witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera pracę przewodu pokarmowego. Z powodzeniem mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się za wysokim poziomem cholesterolu.

Jak zrobić spaghetti z ciecierzycą?

Przedstawię wam mój ulubiony pomysł na to danie. Przepis na spaghetti z ciecierzycą jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy przygotować makaron, dowolne warzywa oraz ciecierzycę z puszki.

Na oleju podsmażamy fasolkę szparagową, cebulę i papkę czerwoną. Następnie całość zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy odsączoną ciecierzycę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Wartości odżywcze Spaghetti z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
102.55 kcal
410.19 kcal
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Białko
4.28 g
17.13 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej

Węglowodany w spaghetti z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
19.07 g
76.27 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
15.71 g
62.84 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.36 g
13.43 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
1.63 g
6.52 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.58 g
2.33 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.05 g
4.19 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.50 g
2.00 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
2.19 g
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: pieprz cayenne, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, pieprz cayenne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
41.22 µg (mcg)
164.87 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.99 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
31.71 mg
126.83 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, pieprz cayenne.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
2.71 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.32 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
6.37 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.38 µg (mcg)
137.54 µg (mcg)
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
432.15 µg (mcg)
1728.60 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
157.40 mg
629.60 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Potas
216.15 mg
864.61 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Wapń
31.85 mg
127.40 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Fosfor
76.76 mg
307.03 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.32 mg
125.29 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.20 mg
4.80 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
2.01 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.61 mg
Brak danych dla: pieprz cayenne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Spaghetti z ciecierzycą 33
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Spaghetti z ciecierzycą

Lista alergenów dla Spaghetti z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na Spaghetti z ciecierzycą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz cayenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania Spaghetti z ciecierzycą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
pół opakowania
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Fasolka szparagowa mrożona
450 g
1 opakowanie
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 450 g
Pieprz cayenne
1 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Bazylia suszona
1 g
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 1 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory w puszce
240 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 240 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Jak oceniasz przepis na spaghetti z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób