Spaghetti z ciecierzycą

Opublikowano: 03.11.2022 r., 15:20 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z ciecierzycą na talerzu
Spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą będzie idealnym pomysłem na wegetariański obiad dla całej rodziny. Rośliny strączkowe świetnie zastępują mięso, ponadto są bogatym źródłem białka, błonnika oraz składników mineralnych. Wegetariańskie obiady są wbrew powszechnie krążącym opiniom, zdrowsze niż obiady mięsne. Warto ograniczyć spożywanie mięsa w tygodniu na rzecz roślin strączkowych oraz ryb.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
410 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti - pół opakowania (250 g)
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (400 g)
  • Cebula - 1 sztuka (120 g)
  • Fasolka szparagowa mrożona - 1 opakowanie (450 g)
  • Pieprz cayenne (1 g)
  • Sól (1 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (240 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sos sojowy, chilli, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na spaghetti z ciecierzycą krok po kroku

Pokrój w kostkę cebulę oraz paprykę.

Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj paprykę, cebulę oraz opakowanie fasolki szparagowej.

Podsmaż warzywa, aż zmiękną, dodaj 2 łyżki sosu sojowego.

Na końcu zalej pomidorami z puszki i dodaj odsączoną ciecierzycę.

Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z ciecierzycą

Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym według najnowszych badań powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa, głównie czerwonego i zastąpić roślinami strączkowymi oraz rybami. Dlatego na blogu będzie pojawiać się coraz więcej przepisów wegetariańskich. Przepisy bez mięsa są równie smaczne, jak te z mięsem. Do tego, zazwyczaj zawierają więcej błonnika i składników mineralnych, ponieważ osoby niejedzące mięsa automatycznie wzbogacają dietę w większą ilość warzyw.

Spaghetti możemy przygotować na obiad, lunch lub obiadokolację. Jest to najlepszy makaron, jaki w ostatnim czasie zrobiłam.

Dlaczego warto włączyć ciecierzycę do diety?

Ciecierzyca jest bardzo popularną rośliną strączkową. Nasiona ciecierzycy są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne i sycące. Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni bliskowschodniej, indyjskiej oraz śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem, dzięki czemu może być wykorzystywana na wiele sposobów, np. jako główny składnik, śniadania czy obiadu oraz jako baza deserów i ciast.

Ciecierzyca zawiera spore ilości białka, dlatego jest to najlepszy zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Jest również cennym źródeł witamin z grupy B, witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera pracę przewodu pokarmowego. Z powodzeniem mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się za wysokim poziomem cholesterolu.

Jak zrobić spaghetti z ciecierzycą?

Przedstawię wam mój ulubiony pomysł na to danie. Przepis na spaghetti z ciecierzycą jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy przygotować makaron, dowolne warzywa oraz ciecierzycę z puszki.

Na oleju podsmażamy fasolkę szparagową, cebulę i papkę czerwoną. Następnie całość zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy odsączoną ciecierzycę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!

Alergeny w spaghetti z ciecierzycą

Lista alergenów dla Spaghetti z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze spaghetti z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti z ciecierzycą jest bardzo zdrowe i zalecane osobom odchudzającym się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
102.72
410.86
Białko (g)
4.29
17.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
19.10
76.39
Węglowodany przyswajalne (g)
15.73
62.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.37
13.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.64
6.56
Tłuszcze nasycone (g)
0.59
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
1.05
4.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.50
2.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
2.21
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: pieprz cayenne, sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
42.32
169.27
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.75
126.99
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
2.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
6.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.44
137.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
443.67
1774.66
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
157.41
629.66
Potas (mg)
217.22
868.86
Wapń (mg)
31.93
127.72
Fosfor (mg)
76.91
307.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.40
125.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
4.82
Cynk (mg)
0.50
2.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z ciecierzycą 33
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z ciecierzycą

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
pół opakowania
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Fasolka szparagowa mrożona
450 g
1 opakowanie
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 450 g
Pieprz cayenne
1 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 1 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Bazylia suszona
1 g
1.20
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 1 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory w puszce
240 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 240 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Koszt składników
48.50