Spaghetti z ciecierzycą
- Makaron spaghetti - pół opakowania (250 g)
- Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (120 g)
- Fasolka szparagowa mrożona - 1 opakowanie (450 g)
- Pieprz cayenne (1 g)
- Sól (1 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (240 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na spaghetti z ciecierzycą krok po kroku
Pokrój w kostkę cebulę oraz paprykę.
Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj paprykę, cebulę oraz opakowanie fasolki szparagowej.
Podsmaż warzywa, aż zmiękną, dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
Na końcu zalej pomidorami z puszki i dodaj odsączoną ciecierzycę.
Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym według najnowszych badań powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa, głównie czerwonego i zastąpić roślinami strączkowymi oraz rybami. Dlatego na blogu będzie pojawiać się coraz więcej przepisów wegetariańskich. Przepisy bez mięsa są równie smaczne, jak te z mięsem. Do tego, zazwyczaj zawierają więcej błonnika i składników mineralnych, ponieważ osoby niejedzące mięsa automatycznie wzbogacają dietę w większą ilość warzyw.
Spaghetti możemy przygotować na obiad, lunch lub obiadokolację. Jest to najlepszy makaron, jaki w ostatnim czasie zrobiłam.
Dlaczego warto włączyć ciecierzycę do diety?
Ciecierzyca jest bardzo popularną rośliną strączkową. Nasiona ciecierzycy są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne i sycące. Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni bliskowschodniej, indyjskiej oraz śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem, dzięki czemu może być wykorzystywana na wiele sposobów, np. jako główny składnik, śniadania czy obiadu oraz jako baza deserów i ciast.
Ciecierzyca zawiera spore ilości białka, dlatego jest to najlepszy zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Jest również cennym źródeł witamin z grupy B, witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera pracę przewodu pokarmowego. Z powodzeniem mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się za wysokim poziomem cholesterolu.
Jak zrobić spaghetti z ciecierzycą?
Przedstawię wam mój ulubiony pomysł na to danie. Przepis na spaghetti z ciecierzycą jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy przygotować makaron, dowolne warzywa oraz ciecierzycę z puszki.
Na oleju podsmażamy fasolkę szparagową, cebulę i papkę czerwoną. Następnie całość zalewamy pomidorami z puszki i dodajemy odsączoną ciecierzycę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Alergeny w spaghetti z ciecierzycą
Lista alergenów dla Spaghetti z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest bardzo zdrowe i zalecane osobom odchudzającym się.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.