Spaghetti z boczkiem

Opublikowano: 23.06.2022 r., 16:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron spaghetti z boczkiem.
Spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem na bazie sosu śmietanowego to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
864 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron spaghetti - pełnoziarnisty (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Ser parmezan (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti z boczkiem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos).

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Boczek również pokrój w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek.

Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania.

Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu).

Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z boczkiem

Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki makaron z dodatkiem sosu śmietanowego z boczkiem świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe do pracy, jednak wymaga ono podgrzania w mikrofali. Przepis na spaghetti z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron typu spaghetti, boczek wędzony, śmietanka kremówka 30%, cebula, czosnek, olej rzepakowy, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić spaghetti z boczkiem? Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos). Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania. Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu). Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.

Boczek wieprzowy to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm, między innymi jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Boczek jest również źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Magnez odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy makaron z sosem śmietanowym oraz boczkiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów. Danie jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w jadłospisie.

Alergeny w spaghetti z boczkiem

Lista alergenów dla spaghetti z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze spaghetti z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na smaczny obiad. Danie jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać na jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
345.81
864.52
Białko (g)
13.82
34.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
24.72
61.80
Węglowodany przyswajalne (g)
21.50
53.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.22
8.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
21.34
53.34
Tłuszcze nasycone (g)
13.36
33.41
Tłuszcze nienasycone (g)
7.97
19.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
411.48
1028.70
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z boczkiem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z boczkiem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
300 g
pełnoziarnisty
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
45.00