Przepis na spaghetti z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos).

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Boczek również pokrój w kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek.

Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania.

Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu).

Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj.

Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.

Spaghetti z boczkiem podane w białym, głębokim talerzu.
Spaghetti z boczkiem
Koszt przygotowania dania
24.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
864 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Spaghetti z boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z boczkiem

Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki makaron z dodatkiem sosu śmietanowego z boczkiem świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe do pracy, jednak wymaga ono podgrzania w mikrofali. Przepis na spaghetti z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron typu spaghetti, boczek wędzony, śmietanka kremówka 30%, cebula, czosnek, olej rzepakowy, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić spaghetti z boczkiem? Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos). Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania. Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu). Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.

Boczek wieprzowy to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm, między innymi jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Boczek jest również źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Magnez odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy makaron z sosem śmietanowym oraz boczkiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów. Danie jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w jadłospisie.

Wartości odżywcze spaghetti z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
345.81 kcal
864.52 kcal
Białko
13.82 g
34.54 g

Węglowodany w spaghetti z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
24.72 g
61.80 g
Węglowodany przyswajalne
21.50 g
53.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.22 g
8.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
21.34 g
53.34 g
Tłuszcze nasycone
13.36 g
33.41 g
Tłuszcze nienasycone
7.97 g
19.93 g

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
411.48 mg
1028.70 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z boczkiem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z boczkiem

Lista alergenów dla spaghetti z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania spaghetti z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
300 g
pełnoziarnisty
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na spaghetti z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób