Spaghetti z boczkiem
- Makaron spaghetti - pełnoziarnisty (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Ser parmezan (60 g)
Przepis na spaghetti z boczkiem krok po kroku
Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos).
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
Boczek również pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek.
Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania.
Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu).
Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj.
Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybki makaron z dodatkiem sosu śmietanowego z boczkiem świetnie sprawdzi się również jako danie obiadowe do pracy, jednak wymaga ono podgrzania w mikrofali. Przepis na spaghetti z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron typu spaghetti, boczek wędzony, śmietanka kremówka 30%, cebula, czosnek, olej rzepakowy, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić spaghetti z boczkiem? Makaron ugotuj al dente, odlej z niego wodę (w czasie gotowania makaronu przygotuj sos). Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz boczek. Następnie zawartość patelni zalej śmietanką kremową i dodaj przyprawy wedle uznania. Sos na patelni duś bez przykrycia, aż będzie gesty (sos mieszaj od czasu do czasu). Na koniec do sosu dodaj makaron i wymieszaj. Gotowe danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypane startym parmezanem.
Boczek wieprzowy to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także łatwo przyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm, między innymi jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Boczek jest również źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Magnez odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni.
Podsumowując prosty przepis na najlepszy makaron z sosem śmietanowym oraz boczkiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Łatwy w przygotowaniu makaron nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów. Danie jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w jadłospisie.
Alergeny w spaghetti z boczkiem
Lista alergenów dla spaghetti z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze spaghetti z boczkiem
Spaghetti z boczkiem to doskonały pomysł na smaczny obiad. Danie jest wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać na jego ilość w diecie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.