Spaghetti wegetariańskie
- Makaron orkiszowy (150 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Soczewica czerwona (80 g)
- Pieczarki (250 g)
- Marchewka (50 g)
- Cebula (50 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na spaghetti wegetariańskie krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
Soczewicę wsyp do garnka i gotuj około 15 minut. Odcedź.
Na oleju usmaż starte na dużych oczkach tarki pieczarki, na małych oczkach marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Warzywa mają zmięknąć i podsmażyć się. Dodaj trochę soli.
Gdy warzywa będą podsmażone, dodaj soczewicę i chwilę podsmaż.
Wlej przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Smaż chwilę.
Do sosu dodaj makaron. Wszystko wymieszaj dokładnie.
Podawaj spaghetti na stół.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti wegetariańskiego
Najlepsze spaghetti wegetariańskie z soczewicą i warzywami jest super dla każdego na diecie wegańskiej. Zdrowe, pyszne i pożywne danie będzie też odpowiednie dla dzieci. Przepis na spaghetti wegetariańskie szybko i prosto się przygotowuje. Jest bardzo smaczne, ponieważ zawiera dobre przyprawy i dużo warzyw. Dieta wege może być naprawdę smaczna i zapewniać wszystko, czego potrzebuje Twój organizm – w dodatku bez mięsnych produktów w diecie. Sprawdź jak zrobić spaghetti wegetariańskie bez mięsa, by było pyszne i odżywcze.
Spaghetti wegetariańskie z warzywami jest świetną alternatywą na makaron z sosem. Skorzystają z niego przede wszystkim osoby wege, czyli nie spożywające, produktów zwierzęcych. Przepis na spaghetti zawiera jedynie składniki roślinne. Soczewica jest najlepsza do potraw bez mięsa. Takie smaczne wege danie jest godne polecenia. Spaghetti wegetariańskie jest dobre, gdy odżywiasz się zdrowo i dbasz o wartości odżywcze Twoich posiłków.
Jak zrobić spaghetti wegetariańskie? Zacznij od ugotowania makaronu oraz soczewicy – oczywiście oddzielnie. Po ugotowaniu składniki należy odcedzić. W czasie gotowania można zająć się pozostałymi składnikami: marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a pieczarki na dużych, cebulę pokrój w małą kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko należy podsmażyć z odrobiną soli na oleju. Warzywa powinny się zarumienić. Następnie trzeba dodać ugotowaną soczewicę i ponownie chwilę smażyć. Wszystko zalej przecierem pomidorowym i dopraw do smaku. Chwilę gotuj i wymieszaj wraz z ugotowanym makaronem. Tak przygotowane spaghetti wegetariańskie jest gotowe do podania.
Jak zrobisz spaghetti wegetariańskie, można posypać je serem żółtym lub parmezanem. Oczywiście należy podawać na gorąco. Jeżeli nie jesz produktów mlecznych, można kupić wegańskie odpowiedniki serów żółtych.
Najlepsze spaghetti musi mieć sporo przypraw. Nie oszczędzaj więc i pamiętaj o tym, by dobrze doprawić danie. Jest to bardzo ważne, by spaghetti wege było pyszną potrawą. Jeżeli danie byłoby dla Ciebie zbyt kwaśne, możesz dodać nieco erytrytolu, ksylitolu lub cukru (by złagodzić smak). W opcji wegetariańskiej możesz dodać śmietankę lub jogurt naturalny (także pomogą zmniejszyć kwaśny smak). Jeżeli zależy Ci na całkiem wegańskim przepisie, do spaghetti można użyć wegańskich jogurtów lub śmietanek.
W przepisie na spaghetti wegetariańskie można użyć innego rodzaju makaronu. W diecie bezglutenowej sprawdzi się między innymi makaron bezglutenowy lub gryczany, kukurydziany.
Alergeny w spaghetti wegetariańskim
Lista alergenów dla spaghetti wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron orkiszowy
Wartości odżywcze spaghetti wegetariańskiego
Spaghetti wegetariańskie jest zbilansowanym posiłkiem. Zawiera dobre źródło białka roślinnego. Jest to przepis wegański, idealny dla osób, które nie jedzą mięsa. Soczewica to nasiona roślin strączkowych, dlatego należy uważać na to, jeżeli ma się nadwrażliwe jelita.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.