Spaghetti wegetariańskie

Opublikowano: 14.10.2022 r., 9:06 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z warzywami i sosem
Spaghetti wegetariańskie
Najlepsze spaghetti wegetariańskie z soczewicą i warzywami jest super dla każdego na diecie wegańskiej. Zdrowe, pyszne i pożywne danie będzie też odpowiednie dla dzieci.
Przygotowanie 30 min
643 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron orkiszowy (150 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Soczewica czerwona (80 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na spaghetti wegetariańskie krok po kroku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

Soczewicę wsyp do garnka i gotuj około 15 minut. Odcedź.

Na oleju usmaż starte na dużych oczkach tarki pieczarki, na małych oczkach marchewkę, posiekaną drobno cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Warzywa mają zmięknąć i podsmażyć się. Dodaj trochę soli.

Gdy warzywa będą podsmażone, dodaj soczewicę i chwilę podsmaż.

Wlej przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Smaż chwilę.

Do sosu dodaj makaron. Wszystko wymieszaj dokładnie.

Podawaj spaghetti na stół.

Jak oceniasz przepis na spaghetti wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat spaghetti wegetariańskiego

Najlepsze spaghetti wegetariańskie z soczewicą i warzywami jest super dla każdego na diecie wegańskiej. Zdrowe, pyszne i pożywne danie będzie też odpowiednie dla dzieci. Przepis na spaghetti wegetariańskie szybko i prosto się przygotowuje. Jest bardzo smaczne, ponieważ zawiera dobre przyprawy i dużo warzyw. Dieta wege może być naprawdę smaczna i zapewniać wszystko, czego potrzebuje Twój organizm – w dodatku bez mięsnych produktów w diecie. Sprawdź jak zrobić spaghetti wegetariańskie bez mięsa, by było pyszne i odżywcze.

Spaghetti wegetariańskie z warzywami jest świetną alternatywą na makaron z sosem. Skorzystają z niego przede wszystkim osoby wege, czyli nie spożywające, produktów zwierzęcych. Przepis na spaghetti zawiera jedynie składniki roślinne. Soczewica jest najlepsza do potraw bez mięsa. Takie smaczne wege danie jest godne polecenia. Spaghetti wegetariańskie jest dobre, gdy odżywiasz się zdrowo i dbasz o wartości odżywcze Twoich posiłków.

Jak zrobić spaghetti wegetariańskie? Zacznij od ugotowania makaronu oraz soczewicy – oczywiście oddzielnie. Po ugotowaniu składniki należy odcedzić. W czasie gotowania można zająć się pozostałymi składnikami: marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a pieczarki na dużych, cebulę pokrój w małą kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko należy podsmażyć z odrobiną soli na oleju. Warzywa powinny się zarumienić. Następnie trzeba dodać ugotowaną soczewicę i ponownie chwilę smażyć. Wszystko zalej przecierem pomidorowym i dopraw do smaku. Chwilę gotuj i wymieszaj wraz z ugotowanym makaronem. Tak przygotowane spaghetti wegetariańskie jest gotowe do podania.

Jak zrobisz spaghetti wegetariańskie, można posypać je serem żółtym lub parmezanem. Oczywiście należy podawać na gorąco. Jeżeli nie jesz produktów mlecznych, można kupić wegańskie odpowiedniki serów żółtych.

Najlepsze spaghetti musi mieć sporo przypraw. Nie oszczędzaj więc i pamiętaj o tym, by dobrze doprawić danie. Jest to bardzo ważne, by spaghetti wege było pyszną potrawą. Jeżeli danie byłoby dla Ciebie zbyt kwaśne, możesz dodać nieco erytrytolu, ksylitolu lub cukru (by złagodzić smak). W opcji wegetariańskiej możesz dodać śmietankę lub jogurt naturalny (także pomogą zmniejszyć kwaśny smak). Jeżeli zależy Ci na całkiem wegańskim przepisie, do spaghetti można użyć wegańskich jogurtów lub śmietanek.

W przepisie na spaghetti wegetariańskie można użyć innego rodzaju makaronu. W diecie bezglutenowej sprawdzi się między innymi makaron bezglutenowy lub gryczany, kukurydziany.

Alergeny w spaghetti wegetariańskim

Lista alergenów dla spaghetti wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron orkiszowy

Wartości odżywcze spaghetti wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti wegetariańskie jest zbilansowanym posiłkiem. Zawiera dobre źródło białka roślinnego. Jest to przepis wegański, idealny dla osób, które nie jedzą mięsa. Soczewica to nasiona roślin strączkowych, dlatego należy uważać na to, jeżeli ma się nadwrażliwe jelita.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
117.04
643.70
Białko (g)
4.99
27.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
20.26
111.45
Węglowodany przyswajalne (g)
17.69
97.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
14.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
2.41
13.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
1.41
Tłuszcze nienasycone (g)
2.15
11.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
6.88
Brak danych dla: makaron orkiszowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
3.61
Brak danych dla: makaron orkiszowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
49.99
274.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.67
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.05
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.02
33.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.03
Brak danych dla: makaron orkiszowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.41
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.77
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.65
9.06
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.43
139.85
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
518.27
2850.50
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
17.69
97.30
Brak danych dla: makaron orkiszowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
341.58
1878.70
Brak danych dla: makaron orkiszowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.67
80.67
Fosfor (mg)
62.02
341.10
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
10.09
Cynk (mg)
0.56
3.09
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
1.67
Brak danych dla: makaron orkiszowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti wegetariańskiego 29
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti wegetariańskiego

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron orkiszowy
150 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Soczewica czerwona
80 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 80 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00