Przepis na spaghetti z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, thermomix, kopystka (thermomix)

W naczyniu Thermomixa umieść parmezan. Rozdrobnij 10 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.

W naczyniu Thermomixa umieść obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Wlej oliwę i duś całość 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.

Dodaj mięso i duś kolejne 7 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.

Wlej passatę. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, bazylii, dwie łyżeczki oregano, 3/4 łyżeczki soli, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość gotuj 25 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Makaron wyłóż na talerze, polej sosem i posyp wierzch parmezanem.

Spaghetti Thermomix na czarnym talerzu
Spaghetti Thermomix
Koszt przygotowania dania
33.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
878 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Spaghetti Thermomix - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z Thermomixa

Spaghetti Thermomix to danie, które często gości w mojej kuchni. To pyszne danie szczególnie sprawdzi się dla dzieci oraz osób, które chcą zjeść coś pysznego i sycącego.

Do przygotowania danie potrzebny będzie parmezan, makaron spaghetti, mięso mielone z indyka, passata pomidorowa, cebula, czosnek i oliwa z oliwek. Dodatkowego smaku nadadzą przyprawy takie jak bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i papryka słodka.

Przepis na spaghetti z Thermomixa przygotujesz w kilka minut. Na początku rozdrobnij parmezan i przełóż go do miseczki. W takiej wersji od razu możesz ustawić go na stole, by każdy w dowolnej ilości mógł nim posypać gotowe spaghetti.

Teraz rozdrobnij cebulę z czosnkiem i podduś je na oliwie przez kilka minut. Następnie duś jeszcze chwilę z mięsem mielonym. Wlej passatę, dodaj przyprawy i całość gotuj około 25 minut, by sos zgęstniał. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie makaronu według instrukcji na opakowaniu. Makaron wyłóż na talerze i wierzch polej przygotowanym sosem. Na koniec posyp parmezanem. Jeśli chcesz, by danie wyglądało niczym z włoskiej restauracji, na wierzchu ułóż listek świeżej bazylii. W tym przepisie, zamiast suszonych ziół możesz użyć świeżej bazylii, to spowoduje, że sos pomidorowy nabierze zupełnie innego smaku. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić to pyszne i szybkie danie na obiad. Choć różni się od tradycyjnego sosu bolognese, to jest równie smaczny.

Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Szczególnie polecane jest dla małych dzieci, ponieważ rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego może być podawane jako pierwsze mięso już po 6. miesiącu życia. Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. gotowania nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.

Wartości odżywcze spaghetti z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
199.61 kcal
878.30 kcal
Białko
12.53 g
55.14 g

Węglowodany w spaghetti z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
24.57 g
108.09 g
Węglowodany przyswajalne
20.95 g
92.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.62 g
15.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
6.21 g
27.32 g
Tłuszcze nasycone
2.56 g
11.26 g
Tłuszcze nienasycone
3.65 g
16.06 g
Tłuszcze jednonasycone
2.50 g
11.00 g
Tłuszcze wielonasycone
1.15 g
5.06 g
Cholesterol
24.36 mg
107.17 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
26.37 µg (mcg)
116.02 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
1.25 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Witamina C
4.44 mg
19.52 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
1.04 mg
4.59 mg
Retinol
16.59 µg (mcg)
73.01 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.61 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.66 mg
Niacyna
4.71 mg
20.74 mg
Foliany
23.51 µg (mcg)
103.44 µg (mcg)
Beta karoten
114.89 µg (mcg)
505.51 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
232.08 mg
1021.17 mg
Potas
342.45 mg
1506.79 mg
Wapń
88.57 mg
389.71 mg
Fosfor
192.25 mg
845.91 mg
Magnez
47.26 mg
207.96 mg
Żelazo
1.99 mg
8.76 mg
Cynk
1.66 mg
7.30 mg
Miedź
0.26 mg
1.16 mg
Mangan
0.70 mg
3.07 mg
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z Thermomixa 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z Thermomixa

Lista alergenów dla spaghetti z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti

Cena przygotowania spaghetti z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Makaron spaghetti
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Passata pomidorowa
650 g
1 opakowanie, duża butelka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.50
Za 650 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na spaghetti z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób