Spaghetti Thermomix
- Ser parmezan (100 g)
- Makaron spaghetti (500 g)
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Passata pomidorowa - 1 opakowanie, duża butelka (650 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
Przepis na spaghetti z thermomixa krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść parmezan. Rozdrobnij 10 sekund / obroty 10. Przełóż do innego naczynia.
W naczyniu Thermomixa umieść obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosnek. Rozdrobnij 5 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
Wlej oliwę i duś całość 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.
Dodaj mięso i duś kolejne 7 minut / Varoma / obroty wsteczne 1.
Wlej passatę. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, bazylii, dwie łyżeczki oregano, 3/4 łyżeczki soli, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość gotuj 25 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Makaron wyłóż na talerze, polej sosem i posyp wierzch parmezanem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat spaghetti z thermomixa
Spaghetti Thermomix to danie, które często gości w mojej kuchni. To pyszne danie szczególnie sprawdzi się dla dzieci oraz osób, które chcą zjeść coś pysznego i sycącego.
Do przygotowania danie potrzebny będzie parmezan, makaron spaghetti, mięso mielone z indyka, passata pomidorowa, cebula, czosnek i oliwa z oliwek. Dodatkowego smaku nadadzą przyprawy takie jak bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i papryka słodka.
Przepis na spaghetti z Thermomixa przygotujesz w kilka minut. Na początku rozdrobnij parmezan i przełóż go do miseczki. W takiej wersji od razu możesz ustawić go na stole, by każdy w dowolnej ilości mógł nim posypać gotowe spaghetti.
Teraz rozdrobnij cebulę z czosnkiem i podduś je na oliwie przez kilka minut. Następnie duś jeszcze chwilę z mięsem mielonym. Wlej passatę, dodaj przyprawy i całość gotuj około 25 minut, by sos zgęstniał. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie makaronu według instrukcji na opakowaniu. Makaron wyłóż na talerze i wierzch polej przygotowanym sosem. Na koniec posyp parmezanem. Jeśli chcesz, by danie wyglądało niczym z włoskiej restauracji, na wierzchu ułóż listek świeżej bazylii. W tym przepisie, zamiast suszonych ziół możesz użyć świeżej bazylii, to spowoduje, że sos pomidorowy nabierze zupełnie innego smaku. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić to pyszne i szybkie danie na obiad. Choć różni się od tradycyjnego sosu bolognese, to jest równie smaczny.
Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała. Szczególnie polecane jest dla małych dzieci, ponieważ rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego może być podawane jako pierwsze mięso już po 6. miesiącu życia. Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. gotowania nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.
Alergeny w spaghetti z thermomixa
Lista alergenów dla spaghetti z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze spaghetti z thermomixa
Jeśli zamienisz makaron pszenny na pełnoziarnisty, to dodatkowo wzbogacisz całe danie o błonnik i witaminy.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.