Spaghetti dla dzieci

Opublikowano: 19.10.2022 r., 14:40 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe spaghetti dla dzieci
Spaghetti dla dzieci
Szybki pomysł na łatwe spaghetti dla dzieci? Makaron, sos pomidorowy, mięso i ser – to najlepsze składniki na proste danie. Zdrowe i pełnowartościowe.
Przygotowanie 30 min
692 kcal
Kcal w porcji
427 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Cebula (50 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
  • Ser mozzarella light (62 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia grillowa

Przepis na spaghetti dla dzieci krok po kroku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź.

Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.

Dodaj mięso i dobrze wszystko mieszaj łopatką. Smaż kilka chwil do zmiany koloru mięsa i lekkiego zarumienienia.

Wlej przecier pomidorowy i dopraw potrawę do smaku.

Gotuj sos do lekkiego zagęszczenia.

Po ugotowaniu wyłącz ogień i dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj, dopraw.

Podawaj danie, posyp startym serem mozzarella.

Jak oceniasz przepis na spaghetti dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat spaghetti dla dzieci

Szybki pomysł na łatwe spaghetti dla dzieci? Makaron, sos pomidorowy, mięso i ser – to najlepsze składniki na proste danie. Zdrowe i pełnowartościowe. Przepis na spaghetti dla dzieci to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Potrawa ma niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i białka. Taki pomysł na obiad jest więc dobry dla osób, które mają insulinooporność lub cukrzycę. Zobacz, jak zrobić spaghetti dla dzieci – pyszne, szybkie i proste danie doskonałe dla każdego, kto dba o zdrowie.

Spaghetti dla dzieci to najlepsze danie, które przeważnie każde dziecko zje. Jest to także najlepsza potrawa, jeżeli szukasz czegoś zdrowego. Spaghetti dla dzieci bowiem zawiera proste i zdrowe składniki. Przepis na spaghetti dla dzieci składa się z pełnoziarnistego makaronu, chudego mięsa drobiowego, oleju, przecieru pomidorowego z cebulką, czosnkiem oraz jogurtem naturalnym. Są to produkty, które zawierają wszystko, czego potrzebuje organizm. Dzięki obecności błonnika w makaronie pełnoziarnistym ta potrawa syci. Ma także sporo witamin i minerałów. Jest to także przepis bogaty w białko, które jest bardzo ważne w codziennej diecie. Przecier pomidorowy to bogate źródło likopenu – przeciwutleniacza, który walczy z wolnymi rodnikami.

Jak zrobić spaghetti dla dzieci? To szybki i łatwy przepis. Wystarczy ugotować makaron i przygotować pyszny sos pomidorowy. Po ugotowaniu makaronu odcedź go z wody. Nie płucz go w wodzie, ponieważ wtedy lepiej wymiesza się z sosem pomidorowym. W celu zrobienia sosu zacznij od przygotowania składników. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Można je lekko zarumienić. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy i dopraw. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu, gdy sos będzie dobry, po wyłączeniu grzania, dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj sos pomidorowy i dopraw ostatecznie. Spaghetti dla dzieci jest gotowe, by podać na stół. Ten pyszny przepis jest godny polecenia: odżywczy i łatwy.

Jak zrobisz spaghetti dla dzieci, można wyłożyć makaron na talerz, a następnie polać go sosem i posypać startym serem mozzarella. Można również wymieszać sos pomidorowy razem z ugotowanym makaronem. Dodaj również starty ser – koniecznie.

*Do przepisu na spaghetti dla dzieci można użyć dowolnego makaronu. Jeżeli nie możesz jeść glutenu, użyj makaronu bezglutenowego, gryczanego albo kukurydzianego. Można także kupić makaron z nasion roślin strączkowych. Dobrym pomysłem na dodatek do spaghetti dla dzieci może być parmezan.

Alergeny w spaghetti dla dzieci

Lista alergenów dla spaghetti dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze spaghetti dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy przepis, który jest dobrze zbilansowany. Zawiera białko, tłuszcz oraz węglowodany. Dobry posiłek w diecie redukcyjnej. Idealny, gdy zdrowo się odżywiasz.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(427g)
Energia (kcal)
162.24
692.78
Białko (g)
12.66
54.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(427g)
Węglowodany (g)
15.74
67.20
Węglowodany przyswajalne (g)
13.35
57.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
10.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(427g)
Tłuszcz (g)
5.87
25.07
Tłuszcze nasycone (g)
2.21
9.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.66
15.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.16
9.20
Brak danych dla: ser mozzarella light, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
6.42
Brak danych dla: ser mozzarella light, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.17
133.08
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(427g)
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.27
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy), jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(427g)
Sód (mg)
182.88
780.88
Potas (mg)
325.12
1388.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.97
264.61
Żelazo (mg)
1.69
7.23
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti dla dzieci 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti dla dzieci

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Ser mozzarella light
62 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 62 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Koszt składników
32.80