Spaghetti dla dzieci
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Cebula (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
- Ser mozzarella light (62 g)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
Przepis na spaghetti dla dzieci krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź.
Na patelni zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.
Dodaj mięso i dobrze wszystko mieszaj łopatką. Smaż kilka chwil do zmiany koloru mięsa i lekkiego zarumienienia.
Wlej przecier pomidorowy i dopraw potrawę do smaku.
Gotuj sos do lekkiego zagęszczenia.
Po ugotowaniu wyłącz ogień i dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj, dopraw.
Podawaj danie, posyp startym serem mozzarella.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti dla dzieci
Szybki pomysł na łatwe spaghetti dla dzieci? Makaron, sos pomidorowy, mięso i ser – to najlepsze składniki na proste danie. Zdrowe i pełnowartościowe. Przepis na spaghetti dla dzieci to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Potrawa ma niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i białka. Taki pomysł na obiad jest więc dobry dla osób, które mają insulinooporność lub cukrzycę. Zobacz, jak zrobić spaghetti dla dzieci – pyszne, szybkie i proste danie doskonałe dla każdego, kto dba o zdrowie.
Spaghetti dla dzieci to najlepsze danie, które przeważnie każde dziecko zje. Jest to także najlepsza potrawa, jeżeli szukasz czegoś zdrowego. Spaghetti dla dzieci bowiem zawiera proste i zdrowe składniki. Przepis na spaghetti dla dzieci składa się z pełnoziarnistego makaronu, chudego mięsa drobiowego, oleju, przecieru pomidorowego z cebulką, czosnkiem oraz jogurtem naturalnym. Są to produkty, które zawierają wszystko, czego potrzebuje organizm. Dzięki obecności błonnika w makaronie pełnoziarnistym ta potrawa syci. Ma także sporo witamin i minerałów. Jest to także przepis bogaty w białko, które jest bardzo ważne w codziennej diecie. Przecier pomidorowy to bogate źródło likopenu – przeciwutleniacza, który walczy z wolnymi rodnikami.
Jak zrobić spaghetti dla dzieci? To szybki i łatwy przepis. Wystarczy ugotować makaron i przygotować pyszny sos pomidorowy. Po ugotowaniu makaronu odcedź go z wody. Nie płucz go w wodzie, ponieważ wtedy lepiej wymiesza się z sosem pomidorowym. W celu zrobienia sosu zacznij od przygotowania składników. Cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż, aż zmieni kolor. Można je lekko zarumienić. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy i dopraw. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Na końcu, gdy sos będzie dobry, po wyłączeniu grzania, dodaj jogurt naturalny. Wymieszaj sos pomidorowy i dopraw ostatecznie. Spaghetti dla dzieci jest gotowe, by podać na stół. Ten pyszny przepis jest godny polecenia: odżywczy i łatwy.
Jak zrobisz spaghetti dla dzieci, można wyłożyć makaron na talerz, a następnie polać go sosem i posypać startym serem mozzarella. Można również wymieszać sos pomidorowy razem z ugotowanym makaronem. Dodaj również starty ser – koniecznie.
*Do przepisu na spaghetti dla dzieci można użyć dowolnego makaronu. Jeżeli nie możesz jeść glutenu, użyj makaronu bezglutenowego, gryczanego albo kukurydzianego. Można także kupić makaron z nasion roślin strączkowych. Dobrym pomysłem na dodatek do spaghetti dla dzieci może być parmezan.
Alergeny w spaghetti dla dzieci
Lista alergenów dla spaghetti dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze spaghetti dla dzieci
Zdrowy przepis, który jest dobrze zbilansowany. Zawiera białko, tłuszcz oraz węglowodany. Dobry posiłek w diecie redukcyjnej. Idealny, gdy zdrowo się odżywiasz.
Energia i białka
(427g)
Węglowodany
(427g)
Tłuszcze
(427g)
Witaminy
(427g)
Składniki mineralne
(427g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.