Spaghetti carbonara ze śmietaną
- Makaron spaghetti (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
- Jogurt naturalny (75 ml)
- Ser parmezan (50 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula szalotka (30 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną krok po kroku
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej posiekaną cebulkę i czosnek.
Dodaj pokrojony w kostkę boczek i poczekaj, aż się zarumieni.
Jogurt wymieszaj ze śmietanką. Dodaj sporą szczyptę pieprzu, odrobinę soli i 1 łyżeczkę ziół.
Pietruszkę dobrze posiekaj. Dodaj do sosu.
Sos wlej na patelnię i dobrze wymieszaj.
Makaron odcedź i przełóż na patelnię. Dodaj parmezan i dobrze wymieszaj.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti carbonara ze śmietaną
Spaghetti carbonara ze śmietaną to niezwykle smaczna opcja na obiad, która będzie doskonałym wyborem, zwłaszcza dla osób, które kochają kuchnię włoską.
Przepis na spaghetti carbonarę ze śmietaną to dobry wybór na pyszne domowe danie, które zachwyca kremową konsystencją i dużą ilością makaronu. Dowiesz się z niego, jak się robi ten klasyk kuchni włoskiej, w nieco innym wydaniu. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Sos ze względu na dodatek śmietany jest smaczny, gęsty i bardzo kremowy. W prosty sposób pozwala na przeniesienie włoskich smaków wprost do swojej kuchni. Całość robi się niezwykle szybko, więc sprawdzi się jako pomysł na awaryjny obiad. Na pewno spodoba się również miłośnikom mięsnych potraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti carbonarę ze śmietaną, by powstało naprawdę smaczne i dobre również dla początkujących kucharzy danie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Na pewno będzie idealny dla wszystkich miłośników włoskich smaków, a także tych, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w swojej kuchni. Całość wychodzi niezwykle smaczna, pikantna i kremowa. Smakuje tak pysznie, że ciężko przejść obok niej obojętnie. By było jak najlepsze warto użyć produktów dobrej jakości, to one sprawiają, że to danie jest tak wyjątkowe. Jeżeli zastanawiasz się, jaki wybrać makaron do carbonary, by była jak najlepsza, to zdecydowanie lepiej wybrać cienkie i długie rodzaje. Idealnie sprawdzi się spaghetti, dzięki niemu to danie nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Do tego dania warto wybierać makarony z semoliny, które będą miały odpowiednią sprężystość i miękkość. To pyszne danie ma wielu zwolenników ze względu na naprawdę wspaniały sos i smażony boczek. Do jego wykonania najlepiej użyć wędzonego boczku, który nada odpowiedniego aromatu całej potrawie. To danie ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie można się powstrzymać od nałożenia kolejnej porcji. Idealnie komponuje się ze świeżo mielonym pieprzem, najlepiej w dużej ilości, ale można do niej dodać świeżych ziół.
Alergeny w spaghetti carbonara ze śmietaną
Lista alergenów dla spaghetti carbonara ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Jogurt naturalny
- Ser parmezan
Wartości odżywcze spaghetti carbonara ze śmietaną
To danie, które zawiera sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(218g)
Węglowodany
(218g)
Tłuszcze
(218g)
Witaminy
(218g)
Składniki mineralne
(218g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.