Przepis na spaghetti al nero di sepia krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj papryczkę chilli.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli.

Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut.

Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.

Spaghetti al nero di sepia podane w białym, głębokim talerzu.
Spaghetti al nero di sepia
Koszt przygotowania dania
87.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
793 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Spaghetti al nero di sepia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti al nero di sepia

Spaghetti al nero di sepia to tradycyjne danie kuchni Włoskiej. Makaron z czarnym sosem, na bazie atramentu kałamarnicy zjeść można we Włoszech lub w dobrych włoskich restauracjach. W domu przygotować możesz spaghetti z czarnym makaronem barwionym atramentem kałamarnicy. Dodatki do spaghetti są właściwie dowolne, można je przygotować z prostym sosem na bazie ziół i oliwy lub podać z owocami morza. Przepis na spaghetti al nero di sepia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia spaghetti potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron barwiony atramentem kałamarnicy, krewetki, cebula, czosnek, papryczka chilli, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, bazylia świeża liście, sól, pieprz, białe wytrawne wino.

Jak zrobić spaghetti al nero di sepia? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli. Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut. Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując pyszny włoski makaron jest doskonały na szybki obiad, a także podany podczas spotkania ze znajomymi. Jarskie danie jest bardzo zdrowe i zawiera dobre kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie oraz krewetkach. Makaron możesz wzbogacić także innymi owocami morza oraz rybą.

Wartości odżywcze spaghetti al nero di sepia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
158.74 kcal
793.72 kcal
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti al nero di sepia

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
29.81 mg
149.07 mg
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Potas
129.21 mg
646.05 mg
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Wapń
20.40 mg
101.98 mg
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Żelazo
0.30 mg
1.49 mg
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti al nero di sepia 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti al nero di sepia

Lista alergenów dla spaghetti al nero di sepia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

W przepisie na spaghetti al nero di sepia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • czarny makaron
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania spaghetti al nero di sepia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
500 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Oliwa z oliwek
300 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Czarny makaron
500 g
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na spaghetti al nero di sepia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób