Spaghetti al nero di sepia

Opublikowano: 30.11.2021 r., 9:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti al nero di sepia podane w białym, głębokim talerzu.
Spaghetti al nero di sepia
Spaghetti al nero di sepia to tradycyjny włoski makaron. Przygotowywany jest z atramentem kałamarnicy, który nadaje mu charakterystycznego czarnego koloru.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
1208 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (500 g)
  • Oliwa z oliwek (300 ml)
  • Cebula 2 duże sztuki (250 g)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Czarny makaron (500 g)
  • Pomidory koktajlowe (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti al nero di sepia krok po kroku

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Posiekaj papryczkę chilli.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli.

Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut.

Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.

Jak oceniasz przepis na spaghetti al nero di sepia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat spaghetti al nero di sepia

Spaghetti al nero di sepia to tradycyjne danie kuchni Włoskiej. Makaron z czarnym sosem, na bazie atramentu kałamarnicy zjeść można we Włoszech lub w dobrych włoskich restauracjach. W domu przygotować możesz spaghetti z czarnym makaronem barwionym atramentem kałamarnicy. Dodatki do spaghetti są właściwie dowolne, można je przygotować z prostym sosem na bazie ziół i oliwy lub podać z owocami morza. Przepis na spaghetti al nero di sepia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia spaghetti potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron barwiony atramentem kałamarnicy, krewetki, cebula, czosnek, papryczka chilli, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, bazylia świeża liście, sól, pieprz, białe wytrawne wino.

Jak zrobić spaghetti al nero di sepia? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli. Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut. Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.

Podsumowując pyszny włoski makaron jest doskonały na szybki obiad, a także podany podczas spotkania ze znajomymi. Jarskie danie jest bardzo zdrowe i zawiera dobre kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie oraz krewetkach. Makaron możesz wzbogacić także innymi owocami morza oraz rybą.

Alergeny w spaghetti al nero di sepia

Lista alergenów dla spaghetti al nero di sepia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze spaghetti al nero di sepia

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti al nero di sepia to danie zawierające dużo cennych składników mineralnych. Jest dobrym źródłem węglowodanów prostych zawartych w makaronie. Osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczać spożycie tego typu białego makaronu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
241.77
1208.84
Białko (g)
6.63
33.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
19.91
99.56
Węglowodany przyswajalne (g)
19.07
95.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
14.95
74.76
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
16.10
Tłuszcze nienasycone (g)
11.73
58.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.21
51.07
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
7.59
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.44
187.21
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
29.81
149.07
Potas (mg)
129.21
646.05
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.40
101.98
Fosfor (mg)
59.28
296.40
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.28
61.40
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
1.49
Cynk (mg)
0.37
1.87
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.53
Brak danych dla: czarny makaron.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti al nero di sepia 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti al nero di sepia

Koszt składników
135.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
500 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Oliwa z oliwek
300 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Cebula
250 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Czarny makaron
500 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 500 g
Pomidory koktajlowe
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Koszt składników
135.00