Spaghetti al nero di sepia
- Krewetki (500 g)
- Oliwa z oliwek (300 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (250 g)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Czarny makaron (500 g)
- Pomidory koktajlowe (400 g)
Przepis na spaghetti al nero di sepia krok po kroku
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Posiekaj papryczkę chilli.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli.
Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut.
Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti aglio olio
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti al nero di sepia
Spaghetti al nero di sepia to tradycyjne danie kuchni Włoskiej. Makaron z czarnym sosem, na bazie atramentu kałamarnicy zjeść można we Włoszech lub w dobrych włoskich restauracjach. W domu przygotować możesz spaghetti z czarnym makaronem barwionym atramentem kałamarnicy. Dodatki do spaghetti są właściwie dowolne, można je przygotować z prostym sosem na bazie ziół i oliwy lub podać z owocami morza. Przepis na spaghetti al nero di sepia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia spaghetti potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron barwiony atramentem kałamarnicy, krewetki, cebula, czosnek, papryczka chilli, oliwa z oliwek, natka pietruszki, pomidory koktajlowe, bazylia świeża liście, sól, pieprz, białe wytrawne wino.
Jak zrobić spaghetti al nero di sepia? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli i umieść makaron, gotuj do miękkości. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Posiekaj papryczkę chilli. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż czosnek, cebule i chilli. Dodaj krewetki i wlej białe wino, duś 5 minut. Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone na połówki, posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron, dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z listkami bazylii na wierzchu.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.
Podsumowując pyszny włoski makaron jest doskonały na szybki obiad, a także podany podczas spotkania ze znajomymi. Jarskie danie jest bardzo zdrowe i zawiera dobre kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie oraz krewetkach. Makaron możesz wzbogacić także innymi owocami morza oraz rybą.
Alergeny w spaghetti al nero di sepia
Lista alergenów dla spaghetti al nero di sepia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze spaghetti al nero di sepia
Spaghetti al nero di sepia to danie zawierające dużo cennych składników mineralnych. Jest dobrym źródłem węglowodanów prostych zawartych w makaronie. Osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczać spożycie tego typu białego makaronu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.