Spaghetti aglio olio
- Makaron spaghetti (600 g)
- Oliwa z oliwek (300 ml)
- Natka pietruszki - 2 pęczki (50 g)
Przepis na spaghetti aglio olio krok po kroku
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.
Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Podsmaż czosnek.
Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki.
Dodaj na patelnię.
Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie.
Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti neapolitana
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti carbonara ze śmietaną
-
Spaghetti bez mięsa
-
Spaghetti z kurczakiem
-
Spaghetti z krewetkami
-
Spaghetti ze szpinakiem
-
Spaghetti z mięsem mielonym
-
Linguini
-
Puttanesca
-
Spaghetti wegetariańskie
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Spaghetti
Więcej informacji na temat spaghetti aglio olio
Spaghetti aglio olio to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny w wersji bez mięsnej. Makaron aglio olio to prosty przepis na smaczny obiad. Sekret makaronu polega na dobrej jakości oliwie. Włoski makaron jest bardzo aromatyczny i zawiera kilka prostych i dostępnych w każdym sklepie składników. Przepis na spaghetti aglio olio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, papryczka chilli, natka pietruszki, sól, pieprz, parmezan.
Jak zrobić spaghetti aglio olio? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek. Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki. Dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie. Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.
Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując szybki makaron z oliwą i czosnkiem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie włoskie danie można podać także podczas spotkania ze znajomymi. Oliwa z oliwek, która jest bazą sosu to włoski sposób na prosty makaron. Spaghetti jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz zrobić na świeżo. Kuchnia włoska polega na dobrym jakościowo produkcie oraz przygotowaniu posiłku chwilę przed podaniem.
Alergeny w spaghetti aglio olio
Lista alergenów dla spaghetti aglio olio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
Wartości odżywcze spaghetti aglio olio
Spaghetti aglio olio to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makaron zawiera także dużą ilość węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające podwyższony poziom cholesterolu.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.