Spaghetti

Opublikowano: 23.05.2021 r., 23:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z sosem i bazylią
Spaghetti
Najlepszy przepis na oryginalny, tradycyjny włoski makaron z sosem bolońskim. Idealne spaghetti bolognese na rodzinny obiad. Przepyszne i pożywne.
Przygotowanie 30 min
994 kcal
Kcal w porcji
630 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Makaron penne (100 g)
  • Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (100 g)
  • Cebula (20 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti krok po kroku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem.

Dodaj mięso i podsmażaj.

Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.

Zalej sosem pomidorowym i dopraw.

Duś pod przykryciem ok. 10 min.

Sos podawaj z ugotowanym makaronem al dente.

Jak oceniasz przepis na spaghetti
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat spaghetti

Spaghetti bolognese to klasyka włoskiej kuchni i danie dobrze znane każdemu z nas. Najprawdopowodniej wywodzi się z włoskiego regionu Emilia Romagna, w którym mieści się miasto Bolonia, któremu to danie zawdzięcza swoją nazwę. Co ciekawe, większości krajów na świecie spaghetti bolognese przygotowuje się z wykorzystaniem makaronu spaghetti, czyli długich, cienkich nitek. Tymczasem, makaron po bolońsku, zgodnie z najważniejszymi zasadami kuchni włoskiej powinien być podawany wyłącznie z makaronem w kształcie wstążek, tak zwanym tagietalle. Nie da się jednak ukryć, że ta pasta z pomidorowo-mięsnym sosem przyprawionym świeżymi, aromatycznymi ziołami to pyszne danie bez względu na rodzaj i kształt wykorzystanego makaronu. Jak się robi spaghetti po bolońsku? Przepis na sos jest bardzo prosty. Potrzebne składniki to cebula, czosnek, marchew, pomidory z puszki oraz mięso mielone cielęce, wołowe lub wołowo-wieprzowe. Tradycyjny, oryginalny sposób na spaghetti zakłada również dodatek selera naciowego oraz wina czerwonego wytrawnego. Jak się robi spaghetti? Na patelni, na rozgrzanej oliwie wystarczy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać startą marchewkę, mielone mięso i całość zalać pomidorami. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się bazylia i oregano, zarówno świeże jak i suszone. To wszystko co musisz zrobić aby powstał sos na dobre spaghetti. Makaron z sosem po bolońsku to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Sos za jednym razem możesz przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez kilka kolejnych dni. To idealne rozwiązanie kiedy nie ma za dużo czasu na stanie w kuchni - wystarczy ugotować makaron i podać go z przygotowanym wcześniej sosem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na spaghetti z sosem bolońskim i dowiedzieć się krok po kroku jak je przyrządzić, aby było smaczne, pożywne i aromatyczne. To tak naprawdę bardzo proste i szybkie danie, z którym poradzisz sobie bez większego problemu.

Alergeny w spaghetti

Lista alergenów dla Spaghetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze spaghetti

na 100g gotowej potrawy

Osoby z zaburzeniami lipidowymi, na przykład podwyższonym cholesterolem oraz stosujące diety odchudzające powinny zamienić mięso wieprzowe na drobiowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(630g)
Energia (kcal)
157.79
994.09
Białko (g)
6.60
41.55
Fenyloalanina (mg)
0.28
1.76
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(630g)
Węglowodany (g)
19.01
119.77
Węglowodany przyswajalne (g)
17.19
108.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
11.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(630g)
Tłuszcz (g)
6.33
39.90
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
15.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
24.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.21
20.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
4.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.58
85.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(630g)
Witamina A (µg (mcg))
76.46
481.71
Witamina B6 (mg)
0.20
1.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.83
Witamina C (mg)
5.55
34.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.94
5.92
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.38
2.38
Tiamina (mg)
0.20
1.27
Ryboflawina (mg)
0.09
0.55
Niacyna (mg)
1.81
11.40
Foliany (µg (mcg))
12.83
80.83
Beta karoten (µg (mcg))
765.70
4823.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(630g)
Sód (mg)
105.64
665.54
Potas (mg)
270.92
1706.77
Wapń (mg)
28.04
176.64
Fosfor (mg)
89.28
562.48
Magnez (mg)
24.65
155.30
Żelazo (mg)
1.08
6.83
Cynk (mg)
0.85
5.33
Miedź (mg)
0.16
0.99
Mangan (mg)
0.28
1.74
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti

Koszt składników
42.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
42.80