Souvlaki
Opublikowano: 23.08.2021 r.
Piersi kurczaka, oliwa z oliwek, sok z cytryny i czosnek – to właśnie te składniki sprawią, że twoje souvlaki będą pełne smaku i aromatu. Mięso z kurczaka marynowane w oliwie, soczystym soku z cytryny i zmiażdżonym czosnku zamienia się w pyszne kąski, które idealnie sprawdzą się zarówno na grillu, jak i w piekarniku.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (5 łyżek)
- Sok z cytryny - 48 ml (4 łyżki)
- Czosnek - 18 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, praska do czosnku, miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodaj 1 łyżeczkę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Mięso pokrój w równej wielkości kostkę, około 1 cm.
- Mięso przełóż do marynaty i pozostaw na 30 minut.
- Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
- Po 30 minutach nabij mięso na patyczki.
- Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki po 3-4 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Souvlaki to fantastyczne, lekki danie kuchni greckiej. Przygotowane jest z chudej piersi z kurczaka. Z dodatkiem sałatki greckiej, sosu tzatziki i chlebków pita będą fantastycznym, zdrowym posiłkiem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki