Sos żurawinowy

Opublikowano: 07.12.2022 r., 5:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy sos żurawinowy w słoiku
Sos żurawinowy
Wypróbuj nasz pomysł na sos żurawinowy idealny do mięs i pasztetów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
40 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Żurawina świeża (300 g)
  • Sok pomarańczowy 100% (100 ml)
  • Wino czerwone słodkie (60 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon
Sprzęt kuchenny
rondelek

Przepis na sos żurawinowy krok po kroku

Do rondelka wsyp umytą żurawinę i cukier.

Dodaj przyprawy, wino i sok pomarańczowy.

Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

Od momentu, kiedy żurawina zacznie pękać, gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.

Jak oceniasz przepis na sos żurawinowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat sosu żurawinowego

Sos żurawinowy to pomysł na pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu dodatek, który świetnie sprawdzi się do mięsa, pasztetów i serów. Jego kwaskowaty, lekko słodki smak idealnie komponuje się z daniami wytrawnymi, dlatego to jeden z najpopularniejszych dodatków do posiłków w wielu restauracjach. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos żurawinowy w domu, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Jest bardzo łatwy, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Tradycyjny, domowy sos żurawinowy powstaje z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz jedynie świeżej żurawiny, soku pomarańczowego, czerwonego wina oraz przypraw – cynamonu, imbiru, skórki pomarańczowej i cukru. Jeśli chodzi o wino, najlepiej sprawdzi się wino słodkie, na przykład portugalskie porto. Jednak śmiało możesz również pominąć jego dodatek, zwłaszcza kiedy przy Twoim stole będą zasiadały również dzieci czy kobiety w ciąży. Warto też rozważyć przygotowanie sosu bez cukru, zastępując go ksylitolem. Dzięki temu obniżysz jego indeks glikemiczny i kaloryczność. Przepis na sos żurawinowy jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej niż 20 minut. Warto za jednym razem przygotować większą ilość i przechowywać w lodówce lub zawekowanych słoikach. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników żurawiny, ale też oryginalnych i nieoczywistych połączeń smakowych. Sos do żurawiny świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, zwłaszcza czerwonego, domowych pasztetów oraz deski serów. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na sos żurawinowy, który krok po kroku pokaże Ci jak go zrobić.

Alergeny w sosie żurawinowym

Lista alergenów dla sosu żurawinowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Wartości odżywcze sosu żurawinowego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol. Dodatek alkoholu można pominąć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
81.12
40.56
Białko (g)
0.44
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
17.46
8.73
Węglowodany przyswajalne (g)
15.19
7.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
2.24
1.12
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.43
7.71
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.04
Witamina E (mg)
0.04
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.14
0.07
Foliany (µg (mcg))
4.49
2.24
Beta karoten (µg (mcg))
24.90
12.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
2.80
1.40
Potas (mg)
96.69
48.35
Wapń (mg)
17.37
8.68
Fosfor (mg)
13.55
6.78
Magnez (mg)
7.02
3.51
Żelazo (mg)
0.20
0.10
Cynk (mg)
0.08
0.04
Miedź (mg)
0.05
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu żurawinowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu żurawinowego

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
300 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Sok pomarańczowy 100%
100 ml
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 ml
Wino czerwone słodkie
60 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 60 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
54.50