Przepis na sos żurawinowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon
To będzie niezbędne
rondelek

Do rondelka wsyp umytą żurawinę i cukier.

Dodaj przyprawy, wino i sok pomarańczowy.

Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

Od momentu, kiedy żurawina zacznie pękać, gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.

sos żurawinowy
sos żurawinowy
Koszt przygotowania dania
17.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
40 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Sos żurawinowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie żurawinowym

Sos żurawinowy to pomysł na pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu dodatek, który świetnie sprawdzi się do mięsa, pasztetów i serów. Jego kwaskowaty, lekko słodki smak idealnie komponuje się z daniami wytrawnymi, dlatego to jeden z najpopularniejszych dodatków do posiłków w wielu restauracjach. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos żurawinowy w domu, aby był naprawdę najlepszy, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Jest bardzo łatwy, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Tradycyjny, domowy sos żurawinowy powstaje z zaledwie kilku składników. Potrzebujesz jedynie świeżej żurawiny, soku pomarańczowego, czerwonego wina oraz przypraw – cynamonu, imbiru, skórki pomarańczowej i cukru. Jeśli chodzi o wino, najlepiej sprawdzi się wino słodkie, na przykład portugalskie porto. Jednak śmiało możesz również pominąć jego dodatek, zwłaszcza kiedy przy Twoim stole będą zasiadały również dzieci czy kobiety w ciąży. Warto też rozważyć przygotowanie sosu bez cukru, zastępując go ksylitolem. Dzięki temu obniżysz jego indeks glikemiczny i kaloryczność. Przepis na sos żurawinowy jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie powinno zająć Ci więcej niż 20 minut. Warto za jednym razem przygotować większą ilość i przechowywać w lodówce lub zawekowanych słoikach. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników żurawiny, ale też oryginalnych i nieoczywistych połączeń smakowych. Sos do żurawiny świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, zwłaszcza czerwonego, domowych pasztetów oraz deski serów. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na sos żurawinowy, który krok po kroku pokaże Ci jak go zrobić.

Wartości odżywcze sosu żurawinowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
81.12 kcal
40.56 kcal
Białko
0.44 g
0.22 g

Węglowodany w sosie żurawinowym

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
17.46 g
8.73 g
Węglowodany przyswajalne
15.19 g
7.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
1.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.12 g
0.06 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.03 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.03 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.02 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: sok pomarańczowy 100%.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos żurawinowy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
2.24 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
15.43 mg
7.71 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.02 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.01 mg
Niacyna
0.14 mg
0.07 mg
Foliany
4.49 µg (mcg)
2.24 µg (mcg)
Beta karoten
24.90 µg (mcg)
12.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos żurawinowy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
2.80 mg
1.40 mg
Potas
96.69 mg
48.35 mg
Wapń
17.37 mg
8.68 mg
Fosfor
13.55 mg
6.78 mg
Magnez
7.02 mg
3.51 mg
Żelazo
0.20 mg
0.10 mg
Cynk
0.08 mg
0.04 mg
Miedź
0.05 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu żurawinowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie żurawinowym

Lista alergenów dla sosu żurawinowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino czerwone słodkie

Cena przygotowania sosu żurawinowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
300 g
10.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Sok pomarańczowy 100%
100 ml
12.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 ml
Wino czerwone słodkie
60 ml
20.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 60 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
54.50
Jak oceniasz przepis na sos żurawinowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób