Sos z zielonego pieprzu

Opublikowano: 19.11.2022 r., 11:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sos z zielonego pieprzu
Sos z zielonego pieprzu
To niezwykłe połączenie sosu z zielonym pieprzem z zalewy idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
157 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula dymka 1 sztuka (60 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Wino białe półwytrawne (100 g)
  • Rozmaryn świeży 2 gałązki (10 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% 1/2 szklanki (125 g)
  • Zielony pieprz z zalewy 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na sos z zielonego pieprzu krok po kroku

Masło rozgrzej na patelni.

Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pieprz bez zalewy oraz zioła. Całość zalej winem i gotuj, gdy alkohol wyparuje, wlej bulion i śmietankę.

Gdy sos zgęstnieje, przestań ogrzewać i podaj z mięsem.

Jak oceniasz przepis na sos z zielonego pieprzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat sosu z zielonego pieprzu

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos z zielonego pieprzu, sprawdzi się on także do wielu innych dań np. tofu czy dań mięsnych.

Sos z zielonego pieprzu powstaje tylko z kilku podstawowych składników, będzie to

Zielony pieprz w zalewie, cebule, czosnek, masło, wino białe, rozmaryn, bulion, śmietanka 30% tłuszczu.

Zatem, jak zrobić sos z zielonego pieprzu?

W pierwszej kolejności masło rozgrzej na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pieprz bez zalewy oraz zioła. Całość zalej winem i gotuj, gdy alkohol wyparuje, wlej bulion i śmietankę. Pod koniec, gdy sos zgęstnieje, przestań ogrzewać i podaj z mięsem.

Sos idealnie sprawdzi się do mięsa, przekonaj się, jak pyszny w smaku jest steak z sosem z pieprzem.

Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka będzie nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale też pyszna w smaku.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest dobry.

Będzie to najlepszy pomysł na pyszny dodatek do Twoich dań.

Alergeny w sosowi z zielonego pieprzu

Lista alergenów dla sosu z zielonego pieprzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino białe półwytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze sosu z zielonego pieprzu

na 100g gotowej potrawy

Sos idealnie sprawdzi się do mięs czy sałatek z mięsnym dodatkiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
131.49
157.79
Białko (g)
1.07
1.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
5.56
6.67
Węglowodany przyswajalne (g)
4.83
5.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.17
12.20
Tłuszcze nasycone (g)
8.77
10.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.40
1.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.15
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.32
12.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
44.77
53.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.81
3.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.21
38.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.08
9.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
309.48
371.37
Potas (mg)
67.07
80.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.51
22.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
10.85
13.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.71
6.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.34
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, zielony pieprz z zalewy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z zielonego pieprzu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z zielonego pieprzu

Koszt składników
125.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula dymka
60 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Wino białe półwytrawne
100 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 g
Rozmaryn świeży
10 g
2 gałązki
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Zielony pieprz z zalewy
40 g
4 łyżki
6.00
Za 65,0 g
Liczba opakowań 1
3.69
Za 40 g
Koszt składników
125.50