Sos z zielonego pieprzu
- Cebula dymka - 1 sztuka (60 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Wino białe półwytrawne (100 g)
- Rozmaryn świeży - 2 gałązki (10 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki (125 g)
- Zielony pieprz z zalewy - 4 łyżki (40 g)
Przepis na sos z zielonego pieprzu krok po kroku
Masło rozgrzej na patelni.
Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pieprz bez zalewy oraz zioła. Całość zalej winem i gotuj, gdy alkohol wyparuje, wlej bulion i śmietankę.
Gdy sos zgęstnieje, przestań ogrzewać i podaj z mięsem.
Więcej informacji na temat sosu z zielonego pieprzu
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos z zielonego pieprzu, sprawdzi się on także do wielu innych dań np. tofu czy dań mięsnych.
Sos z zielonego pieprzu powstaje tylko z kilku podstawowych składników, będzie to
Zielony pieprz w zalewie, cebule, czosnek, masło, wino białe, rozmaryn, bulion, śmietanka 30% tłuszczu.
Zatem, jak zrobić sos z zielonego pieprzu?
W pierwszej kolejności masło rozgrzej na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pieprz bez zalewy oraz zioła. Całość zalej winem i gotuj, gdy alkohol wyparuje, wlej bulion i śmietankę. Pod koniec, gdy sos zgęstnieje, przestań ogrzewać i podaj z mięsem.
Sos idealnie sprawdzi się do mięsa, przekonaj się, jak pyszny w smaku jest steak z sosem z pieprzem.
Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka będzie nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale też pyszna w smaku.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest dobry.
Będzie to najlepszy pomysł na pyszny dodatek do Twoich dań.
Alergeny w sosowi z zielonego pieprzu
Lista alergenów dla sosu z zielonego pieprzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sosu z zielonego pieprzu
Sos idealnie sprawdzi się do mięs czy sałatek z mięsnym dodatkiem.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.