Sos z suszonych pomidorów
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Suszone pomidory - pół słoika (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na sos z suszonych pomidorów krok po kroku
Pomidory odsącz z nadmiaru oleju i zmiksuj ze szklanką mleka i mąką.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj zblendowane z mlekiem i mąką pomidory i zamieszaj. Zalej drugą szklanką mleka, ponownie wymieszaj, dopraw i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
Podawaj z makaronem lub mięsem.
Więcej informacji na temat sosu z suszonych pomidorów
Sos z suszonych pomidorów to pomysł na pyszny dodatek do makaronu, do mięsa, czy ryb. Świetnie smakuje podawany zarówno na zimno, jak i na ciepło, dodatkowo jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sos z suszonych pomidorów koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który sprawdzi się na wiele okazji i na pewno Cię zainspiruje. Aby przygotować ten dip potrzebne Ci będzie zaledwie kilka składników. Potrzebujesz suszonych pomidorów, mleka, odrobiny mąki oraz czosnku. Wystarczy, że zblendujesz pomidory odsączone z nadmiaru tłuszczu z mąką i połową porcji mleka, dodasz na patelnię z podsmażonym czosnkiem i zalejesz pozostałym mlekiem. Wystarczy chwilę podgrzewać wszystkie składniki, aby sos zgęstniał i stał się idealnie kremowy. Jak widzisz, przepis na sos z suszonych pomidorów nie jest skomplikowany i na pewno poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu. Możesz dodać całe kawałki suszonych pomidorów lub połówki pomidorków koktajlowych, czy zielone listki świeżej bazylii, dla urozmaicenia. Tak przygotowany sos idealnie komponuje się z makaronem oraz większością mięs. Najlepiej smakuje podawany na ciepło, więc dobrze jest zjeść go od razu po przygotowaniu lub chociaż po odgrzaniu kolejnego dnia. Koniecznie przewiń dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować ten pyszny i uniwersalny sos, który idealnie dopełni wiele dań.
Alergeny w sosie z suszonych pomidorów
Lista alergenów dla sosu z suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze sosu z suszonych pomidorów
Aby ograniczyć kaloryczność sosu wybierz mleko o obniżonej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.