Sos z suszonych grzybów

Opublikowano: 25.10.2021 r., 20:43 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Suszone grzyby
Sos z suszonych grzybów
Sos z suszonych grzybów na bazie śmietany idealnie nadaje się do mięs, kopytek lub placków ziemniaczanych. Sos jest aromatyczny, a przepis ułatwi Ci jego przygotowanie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
213 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Suszone grzyby (50 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Śmietana 18% (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 4 łyżeczki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia z pokrywką

Przepis na sos z suszonych grzybów krok po kroku

Grzyby włóż do garnka i zalej je wodą. Mocz je około 30 minut, a następnie gotuj, aż będą miękkie. Wodę po ugotowanych grzybach zostaw.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Następnie dodaj ugotowane grzyby. Podsmaż.

Do patelni wlej wywar z ugotowanych grzybów. Całość duś około 5 minut.

Na koniec dodaj śmietanę, koperek i przyprawy.

Gotuj, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na sos z suszonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat sosu z suszonych grzybów

Pyszny sos z suszonych grzybów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby idealnie komponują się z dodatkiem mięsa, jako risotto, z makaronem ale także są smaczne w połączeniu z kopytkami lub plackami ziemniaczanymi. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z cebulą, masłem, przyprawami i do tego sos na bazie śmietany zachwyci każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić sos z suszonych grzybów? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy je wodą. Moczymy je około 30 minut, a następnie gotujemy, aż będą miękkie w tej samej wodzie. Wodę po ugotowanych grzybach należy zostawić na sos. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę, którą podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby i smażymy. Następnie do całości wlewamy wywar z grzybów i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Przepis na sos z suszonych grzybów jest bardzo prosty. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są doskonałym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. Są naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki swojej intensywności. Do sosu idealnie nadają się grzyby leśne, ale podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.

Pomysł na smaczny sos grzybowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw, którymi każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w sosie z suszonych grzybów

Lista alergenów dla sosu z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze sosu z suszonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Suszone grzyby to doskonałe rozwiązanie na ich przechowywanie, a dzięki temu pozostają aromatyczne. Sos idealnie nadaje się do mięs, a spożycie takiego połączenia składników jest dozwolone, ale oczywiście z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
203.41
213.58
Białko (g)
4.10
4.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
9.06
9.52
Węglowodany przyswajalne (g)
6.68
7.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
2.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
17.06
17.91
Tłuszcze nasycone (g)
10.39
10.91
Tłuszcze nienasycone (g)
6.67
7.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.29
5.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
1.44
Cholesterol (mg)
43.00
45.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
99.38
104.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.72
3.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.19
92.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
24.60
25.83
Potas (mg)
129.60
136.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
81.82
85.91
Żelazo (mg)
0.99
1.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z suszonych grzybów 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z suszonych grzybów

Koszt składników
40.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
50 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
17.50
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 18%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
16 g
4 łyżeczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 16 g
Koszt składników
40.10