Przepis na sos z suszonych grzybów krok po kroku
- Suszone grzyby 50 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Śmietana 18% 500 g
- Koperek ogrodowy świeży 16 g 4 łyżeczki
Grzyby włóż do garnka i zalej je wodą. Mocz je około 30 minut, a następnie gotuj, aż będą miękkie. Wodę po ugotowanych grzybach zostaw.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Następnie dodaj ugotowane grzyby. Podsmaż.
Do patelni wlej wywar z ugotowanych grzybów. Całość duś około 5 minut.
Na koniec dodaj śmietanę, koperek i przyprawy.
Gotuj, aż sos zgęstnieje.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Sos z suszonych grzybów - cechy przepisu
Więcej o sosie z suszonych grzybów
Pyszny sos z suszonych grzybów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad. Grzyby idealnie komponują się z dodatkiem mięsa, jako risotto, z makaronem ale także są smaczne w połączeniu z kopytkami lub plackami ziemniaczanymi. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z cebulą, masłem, przyprawami i do tego sos na bazie śmietany zachwyci każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz je doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić sos z suszonych grzybów? Przygotowanie ich jest bardzo proste. Na początku suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy je wodą. Moczymy je około 30 minut, a następnie gotujemy, aż będą miękkie w tej samej wodzie. Wodę po ugotowanych grzybach należy zostawić na sos. Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w kostkę, którą podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do cebuli dodajemy grzyby i smażymy. Następnie do całości wlewamy wywar z grzybów i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę, koperek i przyprawy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Przepis na sos z suszonych grzybów jest bardzo prosty. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są doskonałym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. Są naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki swojej intensywności. Do sosu idealnie nadają się grzyby leśne, ale podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.
Pomysł na smaczny sos grzybowy ze śmietaną idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw, którymi każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Wartości odżywcze sosu z suszonych grzybów
Energia i białka
(105g)
Węglowodany w sosie z suszonych grzybów
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy w przepisie na sos z suszonych grzybów
(105g)
Składniki mineralne w przepisie na sos z suszonych grzybów
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie z suszonych grzybów
Lista alergenów dla sosu z suszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%