Przepis na sos z sera gorgonzola krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na oleju rzepakowym.

Wlej śmietankę i podgrzewaj, a następnie dodaj start ser.

Gotuj na niewielkim ogniu do zagęszczenia się sosu.

Pod koniec posyp sos drobno posiekaną natką pietruszki.

sos z sera gorgonzola
Sos z sera gorgonzola
Koszt przygotowania dania
13.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
623 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Sos z sera gorgonzola - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie z sera gorgonzola

Sos z sera gorgonzola to świetny dodatek do ciepłych dań obiadowych, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się on też do sałatek. Poznaj mój prosty przepis na sos z sera gorgonzola i przekonaj się sam, jaki jest pyszny w smaku.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: śmietanka 30% lub 36% tłuszczu, posiekana pietruszka, kawałek sera gorgonzola, czosnek i olej rzepakowy.

W pierwszej kolejności rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie zeszklij.

Następnie wlej śmietankę i dodaj starty na tarce ser gorgonzola, możesz go też pokroić na mniejsze kawałki. Ser pod wpływem ciepła rozpuści się w krótkim czasie, a sos nabierze kremowej, gęstej konsystencji. Jeśli chcesz, aby Twój pyszny sos był w nieco bardziej dietetycznej wersji, śmietankę zamień na jogurt grecki w odtłuszczonej wersji. Na takiej podstawie Twój sos też będzie dobry.

Sam widzisz jaki to prosty przepis, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Sos serowy idealnie pasuje do grillowanego łososia lub innego rodzaju ryby, ale też do sałatki z ugotowanym jajkiem lub pieczonym kurczakiem i do makaronu.

Dlatego sam zadecyduj, do jakiego rodzaju dania chcesz go użyć i wykorzystaj mój sprawdzony przepis na sos z sera gorgonzola.

Co ważne, należy pamiętać, że nie wszyscy bez umiaru mogą spożywać sery pleśniowe. Do takiej grupy osób należą kobiety ciężarne, które powinny unikać takich rodzajów sera, ale czy zawsze?

Oczywiście nie, jeśli ser pleśniowy jest pasteryzowany, kobiety w ciąży mogą go bezpiecznie spożywać. Dodatkowo co warto powiedzieć, ser gorgonzola nie zawiera glutenu i laktozy, ze względu na potrójną fermentację, dlatego jest bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, nieceliakalną wrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę. Ser gorgonzola jest dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak: B2, B6 czy B12, które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy. Skoro już wiesz, jak zrobić sos z sera gorgonzola przygotuj swoją własną wersję.

Wartości odżywcze sosu z sera gorgonzola

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
311.73 kcal
623.45 kcal
Białko
9.39 g
18.77 g

Węglowodany w sosie z sera gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
5.17 g
10.33 g
Węglowodany przyswajalne
4.75 g
9.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
29.59 g
59.17 g
Tłuszcze nasycone
21.89 g
43.78 g
Tłuszcze nienasycone
7.70 g
15.40 g

Składniki mineralne w przepisie na sos z sera gorgonzola

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
496.56 mg
993.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z sera gorgonzola 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z sera gorgonzola

Lista alergenów dla sosu z sera gorgonzola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gorgonzola
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sosu z sera gorgonzola

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gorgonzola
150 g
1 kawałek
11.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
9.17
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pietruszka
30 g
1/2 pęczka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na sos z sera gorgonzola
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób