Przepis na sos z prawdziwków krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Zacznij od dokładnego umycia grzybów.

Przekrój je na pół, a następnie w plastry.

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na maśle.

Jak cebula będzie złocista dodaj grzyby i smaż je około 7 minut. Powinny być miękkie i lekko przysmażone.

Dodaj śmietankę, sól oraz pieprz i zredukuj sos.

Posyp świeżą natką pietruszką.

Sos z prawdziwków
Sos z prawdziwków
Koszt przygotowania dania
15.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
11

Sos z prawdziwków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie z prawdziwków

Jak zrobić sos z prawdziwków by był najlepszy i najprostszy? Wystarczą jedynie 4 składniki, kilkanaście minut i pyszny sos grzybowy jest gotowy. Świetny dodatek do obiadu. Leśne, świeże grzyby królują na jesień. Wtedy warto korzystać z tych uroków i przygotować ten najprostszy na świecie przepis na sos z prawdziwków ze śmietaną. Poza tym, że jest prosty, równie szybko się go przygotowuje. Ponadto potrzebujesz jedynie paru produktów: prawdziwki, cebula, masło klarowane, a to wszystko zabielone śmietanką. By nadać koloru posyp danie świeżą natką pietruszki tuż przed podaniem.

Przepis na sos z prawdziwków ze śmietaną można podawać na wiele sposobów. Poleca się go jako dodatek do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, makaronu, mięsa oraz placków ziemniaczanych. Kiszone warzywa oraz konserwowe sałatki i przetwory będą genialnie komponować się z całością. Sos grzybowy warto zrobić wcześniej i podawać po odgrzaniu albo jeść go od razu po zrobieniu. Smakuje oczywiście najlepiej, gdy jest gorący. Jeśli zrobisz sos z prawdziwków masz wiele opcji na pyszny posiłek.

Nie jest prawdą, że grzyby nie są wartościowe. Leśny, świeży grzyb jakim jest prawdziwek to produkt warty polecenia w celu urozmaicenia jadłospisu. Znajduje się w nim sporo białka i korzystne kwasy tłuszczowe nienasycone, które są cenne dla zdrowia. Komponując go z innymi produktami powstaje pyszne, wartościowe danie. Sos z prawdziwków jest więc potrawą, która zawiera składniki mineralne, witaminy i wartości odżywcze.

Jak zrobić sos z prawdziwków? Przede wszystkim musisz bardzo dobrze wyczyścić grzyby. Jest to istotne, ponieważ niedokładnie umyte grzyby mogą zawierać piasek i inne zanieczyszczenia. Gdy są już dobrze oczyszczone pokrój je w pół plastry, a cebulę w drobną kosteczkę. Cebula oraz prawdziwki podsmażone są na maśle, najlepiej klarowanym. Sprawdzi się ono lepiej niż masło zwykłe, ponieważ jest przeznaczone do wysokich temperatur. Sos z prawdziwków będzie miał znakomity, maślany smak. Leśne, świeże grzyby można zastąpić przez suszone prawdziwki. Wtedy daj około 30 gramów suszonych borowików. Przed przygotowaniem sosu grzybowego konieczne jest namoczenie suszonych grzybów w wodzie. Muszą zmięknąć, by mogły być wykorzystane do dalszej obróbki. W przepisie na sos z prawdziwków dodaje się śmietankę o zawartości tłuszczu minimum 30%. Jest ona najlepsza do tego rodzaju potraw.

RADA: Przy zbieraniu prawdziwków należy pamiętać, by nie szukać grzybów w pobliżu, między innymi, bardzo ruchliwych ulic. Mogą one być wtedy bogate w metale ciężkie.

Wartości odżywcze sosu z prawdziwków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
120.64 kcal
283.50 kcal
Białko
2.35 g
5.51 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie z prawdziwków

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
4.42 g
10.39 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.53 g
8.29 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
10.84 g
25.47 g
Tłuszcze nasycone
9.34 g
21.96 g
Tłuszcze nienasycone
1.50 g
3.52 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.61 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos z prawdziwków

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina E
0.13 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos z prawdziwków

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
3.60 mg
8.46 mg
Potas
200.43 mg
471.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
6.66 mg
15.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
52.04 mg
122.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.31 mg
0.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z prawdziwków 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z prawdziwków

Lista alergenów dla sosu z prawdziwków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sosu z prawdziwków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borowiki
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na sos z prawdziwków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób