Sos z prawdziwków

Opublikowano: 28.09.2021 r., 14:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny sos z prawdziwków
Sos z prawdziwków
Jak zrobić sos z prawdziwków by był najlepszy i najprostszy? Wystarczą jedynie 4 składniki, kilkanaście minut i pyszny sos grzybowy jest gotowy. Świetny dodatek do obiadu.
Przygotowanie 15 min
283 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
11
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Borowiki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło klarowane (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na sos z prawdziwków krok po kroku

Zacznij od dokładnego umycia grzybów.

Przekrój je na pół, a następnie w plastry.

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na maśle.

Jak cebula będzie złocista dodaj grzyby i smaż je około 7 minut. Powinny być miękkie i lekko przysmażone.

Dodaj śmietankę, sól oraz pieprz i zredukuj sos.

Posyp świeżą natką pietruszką.

Jak oceniasz przepis na sos z prawdziwków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sosu z prawdziwków

Jak zrobić sos z prawdziwków by był najlepszy i najprostszy? Wystarczą jedynie 4 składniki, kilkanaście minut i pyszny sos grzybowy jest gotowy. Świetny dodatek do obiadu. Leśne, świeże grzyby królują na jesień. Wtedy warto korzystać z tych uroków i przygotować ten najprostszy na świecie przepis na sos z prawdziwków ze śmietaną. Poza tym, że jest prosty, równie szybko się go przygotowuje. Ponadto potrzebujesz jedynie paru produktów: prawdziwki, cebula, masło klarowane, a to wszystko zabielone śmietanką. By nadać koloru posyp danie świeżą natką pietruszki tuż przed podaniem.

Przepis na sos z prawdziwków ze śmietaną można podawać na wiele sposobów. Poleca się go jako dodatek do ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, makaronu, mięsa oraz placków ziemniaczanych. Kiszone warzywa oraz konserwowe sałatki i przetwory będą genialnie komponować się z całością. Sos grzybowy warto zrobić wcześniej i podawać po odgrzaniu albo jeść go od razu po zrobieniu. Smakuje oczywiście najlepiej, gdy jest gorący. Jeśli zrobisz sos z prawdziwków masz wiele opcji na pyszny posiłek.

Nie jest prawdą, że grzyby nie są wartościowe. Leśny, świeży grzyb jakim jest prawdziwek to produkt warty polecenia w celu urozmaicenia jadłospisu. Znajduje się w nim sporo białka i korzystne kwasy tłuszczowe nienasycone, które są cenne dla zdrowia. Komponując go z innymi produktami powstaje pyszne, wartościowe danie. Sos z prawdziwków jest więc potrawą, która zawiera składniki mineralne, witaminy i wartości odżywcze.

Jak zrobić sos z prawdziwków? Przede wszystkim musisz bardzo dobrze wyczyścić grzyby. Jest to istotne, ponieważ niedokładnie umyte grzyby mogą zawierać piasek i inne zanieczyszczenia. Gdy są już dobrze oczyszczone pokrój je w pół plastry, a cebulę w drobną kosteczkę. Cebula oraz prawdziwki podsmażone są na maśle, najlepiej klarowanym. Sprawdzi się ono lepiej niż masło zwykłe, ponieważ jest przeznaczone do wysokich temperatur. Sos z prawdziwków będzie miał znakomity, maślany smak. Leśne, świeże grzyby można zastąpić przez suszone prawdziwki. Wtedy daj około 30 gramów suszonych borowików. Przed przygotowaniem sosu grzybowego konieczne jest namoczenie suszonych grzybów w wodzie. Muszą zmięknąć, by mogły być wykorzystane do dalszej obróbki. W przepisie na sos z prawdziwków dodaje się śmietankę o zawartości tłuszczu minimum 30%. Jest ona najlepsza do tego rodzaju potraw.

RADA: Przy zbieraniu prawdziwków należy pamiętać, by nie szukać grzybów w pobliżu, między innymi, bardzo ruchliwych ulic. Mogą one być wtedy bogate w metale ciężkie.

Alergeny w sosie z prawdziwków

Lista alergenów dla sosu z prawdziwków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu z prawdziwków

na 100g gotowej potrawy

Przepis na sos z prawdziwków ma bardzo niską zawartość węglowodanów. W grzybach można znaleźć nawet sporą ilość białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
120.64
283.50
Białko (g)
2.35
5.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
4.42
10.39
Węglowodany przyswajalne (g)
3.53
8.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
10.84
25.47
Tłuszcze nasycone (g)
9.34
21.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
3.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
2.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.77
30.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
35.74
84.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.69
6.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.06
82.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.95
4.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.09
30.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.43
19.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
3.60
8.46
Potas (mg)
200.43
471.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.66
15.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
52.04
122.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.91
16.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z prawdziwków 11
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z prawdziwków

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borowiki
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
42.00