Przepis na sos z podgrzybków krok po kroku

Składniki
  • Świeże leśne grzyby 500 g podgrzybki
  • Cebula 200 g 2 duże sztuki
  • Masło klarowane 40 g
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g
  • Koperek ogrodowy świeży 20 g
  • Wino białe wytrawne 150 ml
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle.

Grzyby umyj dokładnie. Pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do cebuli, dodaj także liść laurowy i ziele angielskie, smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, podlej grzyby białym winem i odparuj.

Dodaj do sosu śmietanę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na większym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos posyp natką pietruszki i koperkiem.

Sos z podgrzybków podany w płaskim garnku. Całość znajduje się na drewnianym blacie w towarzystwie ozdób świątecznych.
Sos z podgrzybków
Koszt przygotowania dania
36.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
228 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Sos z podgrzybków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie z podgrzybków

Sos z podgrzybków to doskonała propozycja na aromatyczny pyszny sos. Sosy grzybowe doskonale sprawdzają się jako baza do mięs lub kasz. Na jego bazie możesz stworzyć pyszne danie obiadowe jarskie oraz z mięsem. Przepis na sos z podgrzybków jest bardzo prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia sosu grzybowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne podgrzybki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kremówka 30%, natka pietruszki, koper świeży oraz masło.

Jak zrobić sos z podgrzybków? Na początek obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij na nim cebulę. Grzyby umyj dokładnie i pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do cebuli, dodaj także liść laurowy i ziele angielskie, smaż 15 minut na wolnym ogniu. Podlej grzyby winem białym i odparuj. Wlej na patelnie śmietanę, dopraw solą i pieprzem, gotuj na większym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp natką pietruszki i koperkiem.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Podsumowując sprawdzony przepis jest prosty do przygotowania. Szybki sos idealnie sprawdzi się na obiad. Łatwy sos grzybowy możesz przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych.

Wartości odżywcze sosu z podgrzybków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
114.02 kcal
228.04 kcal
Białko
2.06 g
4.12 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie z podgrzybków

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
4.22 g
8.45 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.43 g
6.86 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
9.20 g
18.40 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.92 g
15.83 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos z podgrzybków

Na 100g
Na porcję (200g)
Ryboflawina
0.19 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos z podgrzybków

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
4.83 mg
9.65 mg
Potas
192.62 mg
385.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
10.60 mg
21.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
47.69 mg
95.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z podgrzybków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z podgrzybków

Lista alergenów dla sosu z podgrzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania sosu z podgrzybków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
podgrzybki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Liczba porcji:
Razem
64.50
Łączny koszt
36.65
Jak oceniasz przepis na sos z podgrzybków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób