Sos z podgrzybków

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos z podgrzybków podany w płaskim garnku. Całość znajduje się na drewnianym blacie w towarzystwie ozdób świątecznych.
Sos z podgrzybków
Sos z podgrzybków to doskonałe danie nadające się do spożywania samo lub z dodatkami. Na bazie sosu możesz przygotować pełnowartościowy domowy obiad.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
228 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Świeże leśne grzyby podgrzybki (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos z podgrzybków krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle.

Grzyby umyj dokładnie. Pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do cebuli, dodaj także liść laurowy i ziele angielskie, smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, podlej grzyby białym winem i odparuj.

Dodaj do sosu śmietanę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na większym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos posyp natką pietruszki i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na sos z podgrzybków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat sosu z podgrzybków

Sos z podgrzybków to doskonała propozycja na aromatyczny pyszny sos. Sosy grzybowe doskonale sprawdzają się jako baza do mięs lub kasz. Na jego bazie możesz stworzyć pyszne danie obiadowe jarskie oraz z mięsem. Przepis na sos z podgrzybków jest bardzo prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia sosu grzybowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne podgrzybki, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana kremówka 30%, natka pietruszki, koper świeży oraz masło.

Jak zrobić sos z podgrzybków? Na początek obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij na nim cebulę. Grzyby umyj dokładnie i pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do cebuli, dodaj także liść laurowy i ziele angielskie, smaż 15 minut na wolnym ogniu. Podlej grzyby winem białym i odparuj. Wlej na patelnie śmietanę, dopraw solą i pieprzem, gotuj na większym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec posyp natką pietruszki i koperkiem.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Podsumowując sprawdzony przepis jest prosty do przygotowania. Szybki sos idealnie sprawdzi się na obiad. Łatwy sos grzybowy możesz przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych.

Alergeny w sosie z podgrzybków

Lista alergenów dla sosu z podgrzybków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze sosu z podgrzybków

na 100g gotowej potrawy

Sos z podgrzybków ze śmietaną to dość kaloryczne danie. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej przygotuj sos z jogurtem naturalnym. Grzyby są ciężko strawne dlatego powinny ich spożywania unikać osoby starsze oraz mające problemy z układem trawienia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
114.02
228.04
Białko (g)
2.06
4.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.22
8.45
Węglowodany przyswajalne (g)
3.43
6.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.20
18.40
Tłuszcze nasycone (g)
7.92
15.83
Tłuszcze nienasycone (g)
1.28
2.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.06
2.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.81
21.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.23
74.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.81
7.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.69
59.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
3.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.92
27.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
4.83
9.65
Potas (mg)
192.62
385.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
10.60
21.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.69
95.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.20
16.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z podgrzybków 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z podgrzybków

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
podgrzybki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Koszt składników
64.50