Przepis na sos z mrożonych grzybów krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj do niej oczyszczone i pokrojone grzyby. Smaż 6 minut.

Zawartość patelni zalej śmietanką i duś przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Sos z mrożonych grzybów podany na dużym talerzu.
sos z mrożonych grzybów
Koszt przygotowania dania
16.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
674 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Sos z mrożonych grzybów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie z mrożonych grzybów

Sos z mrożonych grzybów jest niezwykle efektownym i aromatycznym dodatkiem, który odmieni nawet najnudniejsze danie. Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dzięki użyciu mrożonych grzybów staje się z dania niezwykle sezonowego, bardzo uniwersalne. Można je przygotować dosłownie w każdym czasie, gdyż mrożone grzyby są dostępne przez cały rok w większości sklepów. Można do niego wykorzystać również własne grzyby, które wcześniej zostały zakonserwowane w ten sposób, by zachowały świeżość na dłużej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos z mrożonych grzybów, by był niezwykle smaczny, a przy tym naprawdę prosty w przygotowaniu, ten przepis na pewno skradnie twoje serce. Całość jest niebywale prosta w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Grzyby nie są produktem ciężkim w obróbce, a dzięki instrukcji krok po kroku całość staje się jeszcze łatwiejsza. Wystarczy kilka chwil, by cieszyć się fantastycznym smakiem tego wspaniałego dania.

Przepis na sos z mrożonych grzybów jest niezwykle łatwy, a do jego przygotowania wystarczą tylko 3 składniki. W tej opcji używa się słodkiej śmietanki, która nie waży się i nie trzeba jej wcześniej hartować. To duże ułatwienie, które pozwala również zaoszczędzić sporo czasu, a dodatkowo sprawia, że danie zawsze się udaje. To świetny trik zwłaszcza dla początkujących osób. Jednak osoby na diecie mogą nie być zachwycone dość wysoką kalorycznością tego dodatku, a także dużą zawartością tłuszczu. W takim wypadku można go spokojnie wymienić na gęsty jogurt naturalny. Świetnie sprawdza się w takim wypadku np. grecki. Należy jednak pamiętać, by wcześniej odlać odrobinę sosu i wymieszać go z nabiałem przed dodaniem do go do garnka, by nie powstały grudki. Główną gwiazdą tego przepisu są oczywiście grzyby leśne. W tej recepturze świetnie sprawdzą się podgrzybki mrożone, a także maślaki, oba rodzaje są niezwykle aromatyczne i wspaniale komponują się ze śmietanką.

To naprawdę dobry dodatek do większości dań. Idealnie sprawdzi się na obiad. Ten smaczny sos będzie idealnym dopełnieniem makaronu czy kaszy. To również pyszny dodatek do mięs.

Wartości odżywcze sosu z mrożonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kalorie)
214.00 kcal
674.10 kcal
Białko
2.11 g
6.64 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie z mrożonych grzybów

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany
3.95 g
12.43 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.36 g
10.58 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz
22.03 g
69.39 g
Tłuszcze nasycone
11.33 g
35.69 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z mrożonych grzybów 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z mrożonych grzybów

Lista alergenów dla sosu z mrożonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania sosu z mrożonych grzybów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mrożone grzyby leśne
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 36%
300 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na sos z mrożonych grzybów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób