Sos z maślaków

Opublikowano: 15.06.2021 r., 15:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos z maślaków podany w małej miseczce i udekorowany koperkiem.
Sos z maślaków
Sos z maślaków to świetny dodatek do dań głównych. Nadaje im fantastycznego smaku i wspaniałego aromatu. To sos, który skradnie serca wszystkich miłośników grzybów.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
72 kcal
Kcal w porcji
169 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Masło 1,5 łyżki (15 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 3 łyżki (60 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos z maślaków krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej masło. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją by się zarumieniła.

Grzyby umyj i obierz. Pokrój w dużą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez 10 minut.

Grzyby zalej szklanką wody i duś przez kolejne 10 minut. Dodaj sól, pieprz, kminek i majeranek.

Do małej miseczki wlej odrobinę sosu. Dodaj do niego jogurt i porządnie zamieszaj.

Całość wlej do garnka z sosem i doprowadź sos do wrzenia.

Jak oceniasz przepis na sos z maślaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat sosu z maślaków

Sos z maślaków, to jeden z tych dodatków, które odmienią każdą potrawę na lepsze. Jest niezwykle aromatyczny i bardzo smaczny. To kwintesencja prawdziwej jesieni na talerzu. Robiony z pysznych, leśnych grzybów sprawia, że wszystko smakuje znacznie lepiej. Będzie pasować do mięsa, ziemniaków czy klusek. Świetnie nadaje się również do makaronu. To tak dobry sos, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na sos z maślaków jest niezwykle prosty i szybki. Można go zrobić w kwadrans i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Do jego wykonania wystarczą tylko dobrej jakości grzyby i jogurt. Zwykle w przepisie używa się do zabielania śmietany, jednak w tej wersji polecany jest jogurt naturalny, który ma mniej tłuszczu i więcej białka. To sprawia, że całość jest bardziej odżywcza i sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos grzybowy z maślaków, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstaje z niego niezwykle aromatyczny i bardzo kremowy sos. To świetny wybór dla wszystkich amatorów grzybowych dań. Jeśli nie masz pomysłu co zrobić z maślakami to ten przepis na pewno się sprawdzi. Można dzięki niemu wykorzystać grzyby do naprawdę pysznego dania.

Sos grzybowy z maślaków będzie świetną bazą pysznego obiadu lub kolacji. Jest kremowy, aksamitny i pełen smaku. Idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami i jogurtem naturalnym. Podsmażenie grzybów na maśle podkręca ich smak, dlatego nie warto zastępować go olejem. W wersji bardziej fit można postawić na dobrej jakości oliwę z oliwek.

Najlepiej sos smakuje zrobiony ze świeżych maślaków, dzięki temu ich smak jest bardzo wyrazisty i głęboki. Można jednak wykorzystać do niego także grzyby mrożone. Choć smak nie będzie tak mocny, to wciąż całość wyjdzie naprawdę pyszna. To świetna alternatywa dla popularnych grzybów w śmietanie, które nie są zbyt zdrowe, a do tego całość jest bardzo ciężkostrawna. W tej wersji, choć smak zostaje ten sam, sos jest lekki i ma zdecydowanie mniej tłuszczu. Jest również bardziej bogaty w białko, co zapewnia mu większą sytość. Będzie idealnym dodatkiem do makaronu, czy klusek.

Alergeny w sosie z maślaków

Lista alergenów dla sosu z maślaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze sosu z maślaków

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy sos, grzyby są świetnym źródłem selenu, pierwiastka, który chroni organizm przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kcal)
42.96
72.59
Białko (g)
3.32
5.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany (g)
4.10
6.94
Węglowodany przyswajalne (g)
3.09
5.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz (g)
2.09
3.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
2.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
1.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.53
0.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.32
Cholesterol (mg)
5.31
8.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina A (µg (mcg))
15.20
25.69
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.65
4.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.25
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.91
25.20
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.51
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.69
4.55
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.47
26.15
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.66
6.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód (mg)
7.83
13.23
Potas (mg)
257.72
435.54
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.12
27.24
Fosfor (mg)
68.53
115.82
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.19
13.85
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.68
Cynk (mg)
0.41
0.70
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.41
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z maślaków 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z maślaków

Koszt składników
35.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Masło
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
35.20