Sos z kurczaka

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak w sosie na talerzu
Sos z kurczaka
Sos z kurczaka to są z przygotowywane na bazie bulionu drobiowego, mąki oraz śmietany. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań obiadowych. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
622 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos z kurczaka krok po kroku

W jednym garnku zagotuj bulion, natomiast w drugim garnku roztop masło.

Do masła dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Zasmażkę smaż do uzyskania złotego koloru.

Do zasmażki wlej 200 ml bulionu i energicznie wymieszaj zawartość garnka, aby nie wytworzyły się kluski.

Śmietanę wymieszaj z pozostałym bulionem.

Zahartowaną śmietanę wlej do sosu i energicznie wymieszaj.

Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.

Sos gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 5 minut (sos powinien zgęstnieć).

Gotowy sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.

Jak oceniasz przepis na sos z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu z kurczaka

Sos z kurczaka to nic innego jak sos przygotowany na bazie bulionu drobiowego oraz śmietany. Pyszny sos z drobiu stanowi doskonałą propozycją na dodatek do obiadu. Prosty przepis na sos z kurczaka nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać biały sos na bazie buliony drobiowego potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, śmietana 18%, masło, mąka pszenna, sól, pieprz oraz bazylia. Bulion drobiowy możesz przygotować z kostki rosołowej lub wykorzystać buliony w słoiczkach.

Jak zrobić sos z kurczaka? W jednym garnku zagotuj bulion, natomiast w drugim garnku roztop masło. Do masła dodaj mąkę i energicznie wymieszaj trzepaczką. Zasmażkę smaż do uzyskania złotego koloru. Do zasmażki wlej 200 ml bulionu i energicznie wymieszaj zawartość garnka, aby nie wytworzyły się kluski. Śmietanę wymieszaj z pozostałym bulionem. Zahartowaną śmietanę wlej do sosu i energicznie wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. Sos gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 5 minut (sos powinien zgęstnieć). Gotowy sos podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.

Mąka pszenna stanowi jedną z najbardziej popularnych mąk, które wykorzystywane są w kuchni polskiej. Mąki wykorzystywane są do przygotowania chleba, ciast lub zagęszczenia sosów. Im ciemniejsza jest mąka i na jej opakowaniu jest większy numer, tym mąka zawiera więcej składników odżywczych. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450. Jednak mąki z niższymi numerami warto wybierać na dietach lekkostrawnych. Mąka pszenna zawiera również gluten, który nie jest wskazany w diecie osób chorujących na celiakię.

Podsumowując pyszny sos śmietanowy stanowi doskonały dodatek do mięsnych dań obiadowych. Najlepszy sos przygotowywany na bazie bulionu drobiowego oraz śmietany jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Sosu nie powinny spożywać osoby na diecie wegetariańskiej, ponieważ sos przygotowany jest na wywarze z mięsa drobiowego oraz osoby na diecie bezglutenowej, ponieważ mąka pszenna zawiera gluten.

Alergeny w sosie z kurczaka

Lista alergenów dla sosu z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Sos z kurczaka to doskonały dodatek do wielu dań. Sos jest dość kaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
138.26
622.17
Białko (g)
2.13
9.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
6.50
29.25
Węglowodany przyswajalne (g)
6.50
29.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
11.82
53.19
Tłuszcze nasycone (g)
8.32
37.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
15.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.03
13.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
2.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.35
154.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
85.04
382.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.29
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.22
374.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.36
Ryboflawina (mg)
0.12
0.53
Niacyna (mg)
0.58
2.61
Foliany (µg (mcg))
11.61
52.24
Beta karoten (µg (mcg))
19.00
85.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
212.65
956.93
Potas (mg)
60.39
271.76
Wapń (mg)
37.91
170.61
Fosfor (mg)
36.61
164.74
Magnez (mg)
6.28
28.24
Żelazo (mg)
0.42
1.91
Cynk (mg)
0.22
0.99
Miedź (mg)
0.03
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z kurczaka 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z kurczaka

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Śmietana 18%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
25.20