Sos z jogurtu naturalnego

Opublikowano: 25.06.2023 r., 14:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos z jogurtu naturalnego podany w białym naczyniu.
Sos z jogurtu naturalnego
Sos z jogurtu naturalnego na ciepło to doskonały dodatek do wielu potraw. Warto podać go z dodatkiem mięs lub makaronów. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
111 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt naturalny 2% - 1 opakowanie (180 g)
  • Bulion warzywny (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki (20 g)
  • Koperek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sos z jogurtu naturalnego krok po kroku

Koper umyj i drobno posiekaj.

Do garnka wlej bulion i zagotuj go.

Do bulionu dodaj koper oraz po pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę.

W miseczce wymieszaj jogurt z dodatkiem mąki tak, aby nie powstały grudki.

Do bulionu warzywnego dodaj jogurt naturalny z mąką, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 30 sekund.

Sos zdejmij z ognia i podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.

Jak oceniasz przepis na sos z jogurtu naturalnego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat sosu z jogurtu naturalnego

Sos z jogurtu naturalnego to doskonały pomysł na dodatek do wielu dań. Pyszny sos jogurtowy na ciepło można podać jako dodatek do mięs lub makaronów. Sos jogurtowy zawiera dużo mniej kalorii niż sos śmietanowy - dlatego warto wykorzystać go w kuchni. Prosty przepis na sos z jogurtu naturalnego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny, bulion warzywny, mąka pszenna, koperek, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sos z jogurtu naturalnego? Koper umyj i drobno posiekaj. Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Do bulionu dodaj koper oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. W miseczce wymieszaj jogurt z dodatkiem mąki tak, aby nie powstały grudki. Do bulionu warzywnego dodaj jogurt naturalny z mąką, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 30 sekund. Sos zdejmij z ognia i podawaj na ciepło jako dodatek do potraw.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka. Jest on dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelita dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Podsumowując: najlepszy sos jogurtowy stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, np. mięso lub makaronów. Smaczny sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania sosu dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie z jogurtu naturalnego

Lista alergenów dla sosu z jogurtu naturalnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu z jogurtu naturalnego

na 100g gotowej potrawy

Sos z jogurtu naturalnego to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Jogurt naturalny stanowi doskonałe źródło składników odżywczych. Sos jogurtowy możesz wykorzystać zamiast sosu śmietanowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
49.53
111.45
Białko (g)
3.07
6.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
7.07
15.91
Węglowodany przyswajalne (g)
6.84
15.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
1.11
2.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
2.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.23
Cholesterol (mg)
4.40
9.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina C (mg)
9.62
21.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
189.67
426.75
Wapń (mg)
95.69
215.30
Żelazo (mg)
1.01
2.26
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z jogurtu naturalnego 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z jogurtu naturalnego

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koperek
50 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Koszt składników
22.60