Sos z cukinii do makaronu

Opublikowano: 02.11.2021 r., 12:58 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z cukiniowym sosem
Sos z cukinii do makaronu
Sos z cukinii do makaronu to pomysł na smaczny posiłek dla dzieci i dla starszych z wykorzystaniem cukinii i sera. To prosty przepis na obiad, który jest dobry i lekki.
Przygotowanie 20 min
236 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Cukinia (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Ser mozzarella light (125 g)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka

Przepis na sos z cukinii do makaronu krok po kroku

Obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę.

Umytą cukinię zetrzyj na tarce (grube oczka).

Na patelnię dodaj masło i rozgrzej je.

Na maśle podsmaż cukinię oraz cebulę wraz z solą.

Przykryj patelnię i duś całość kilka minut, by warzywa zmiękły.

Jak warzywa będą trochę bardziej miękkie dolej śmietankę oraz dodaj przyprawy.

Zetrzyj ser na tarce i dodaj do sosu.

Wszystko zagotuj aż ser się stopi.

Podawaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na sos z cukinii do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat sosu z cukinii do makaronu

Sos z cukinii do makaronu to pomysł na smaczny posiłek dla dzieci i dla starszych z wykorzystaniem cukinii i sera. To prosty przepis na obiad, który jest dobry i lekki. Dzięki mozzarelli przepis jest kremowy. Śmietanka oraz masło nadaje fajny, maślany smak. Całość jest szybka i łatwa do zrobienia, a smak jest idealny. Przepis na sos z cukinii do makaronu, jak nazwa wskazuje, nadaje się przede wszystkim do makaronu. Podawaj na gorąco. Dzięki temu będzie najsmaczniejszy, a ser będzie miał najlepszą konsystencję.

Sos z cukinii do makaronu jest prostym przepisem. Robi się go bardzo szybko, więc nada się na obiad, który trzeba zrobić w mniej niż pół godziny. Jak zrobić sos z cukinii do makaronu? Składniki są proste. W przepisie na sos z cukinii do makaronu należy wykorzystać cukinię, cebulę, śmietankę, ser mozzarella, masło klarowane oraz przyprawy. Cebulkę wystarczy posiekać w kostkę, a cukinię zetrzeć na tarce. Warzywa podsmażyć trzeba na maśle, chociaż możesz zamienić je na olej. Gdy warzywa zmiękną wystarczy dodać resztę składników. Z przypraw polecam sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Nie dodawaj zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej, wystarczy szczypta (maksymalnie dwie). Sos z cukinii do makaronu przypraw według uznania. Jeśli stwierdzisz, że przyda się jeszcze inna przyprawa warto spróbować.

Sos z cukinii do makaronu powinien mieć idealną konsystencję. Nie powinien być on zbyt suchy. Jak zrobić sos z cukinii do makaronu, by był odpowiednio dobry? Podczas gotowania sosu polecam dodawać wodę albo domowy bulion. Należy jednak to robić stopniowo, by nie dodać zbyt dużej ilości płynu. Dzięki temu, że dodaje się płyn podczas gotowania istnieje mniejsze ryzyko na to, że sos się przypali lub będzie bardzo niewiele płynu. Z kolei jeśli doda się zbyt dużą ilość wody albo bulionu możesz łatwo go zredukować. Dobrym pomysłem na to jest dłuższe gotowanie. Wtedy woda odparuje, a sos się zagęści. Pamiętać należy, że jeśli dodasz sporą ilość wody to także potrzebne będzie dodanie większej ilości przypraw, by danie nie straciło smaku.

Jeśli zrobisz sos z cukinii do makaronu masz świetny sposób na dodatek warzywny do obiadu dla dzieci lub dla bliskich. Sos z cukinii do makaronu jest smaczny, więc to dobry pomysł na ciekawe danie. Ten prosty przepis jest więc dobry dla dziecka albo osoby starszej, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami. Przepis na sos z cukinii do makaronu ma niski indeks glikemiczny. Można go podać osobom chorym na cukrzycę albo insulinoooporność.

Alergeny w sosie z cukinii do makaronu

Lista alergenów dla sosu z cukinii do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser mozzarella light
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze sosu z cukinii do makaronu

na 100g gotowej potrawy

Sos do makaronu jest sycący. To dobry sposób na zdrowy posiłek o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
89.43
237.00
Białko (g)
4.97
13.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
3.99
10.58
Węglowodany przyswajalne (g)
3.15
8.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
6.25
16.57
Tłuszcze nasycone (g)
5.36
14.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
2.38
Cholesterol (mg)
14.15
37.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
136.56
361.89
Potas (mg)
182.64
484.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.38
329.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
0.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z cukinii do makaronu 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z cukinii do makaronu

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
25.00