Sos z cukinii do makaronu
- Cukinia (500 g)
- Cebula (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Ser mozzarella light (125 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na sos z cukinii do makaronu krok po kroku
Obierz cebulę. Pokrój ją w drobną kostkę.
Umytą cukinię zetrzyj na tarce (grube oczka).
Na patelnię dodaj masło i rozgrzej je.
Na maśle podsmaż cukinię oraz cebulę wraz z solą.
Przykryj patelnię i duś całość kilka minut, by warzywa zmiękły.
Jak warzywa będą trochę bardziej miękkie dolej śmietankę oraz dodaj przyprawy.
Zetrzyj ser na tarce i dodaj do sosu.
Wszystko zagotuj aż ser się stopi.
Podawaj z makaronem.
-
Leczo z cukinii
-
Zapiekanka z cukinią
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zapiekanka z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Bigos z cukinii
-
Kotlety z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Tarta z warzywami
-
Spaghetti z cukinii
-
Leczo z kurczakiem
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Cukinia z piekarnika
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Obiad z cukinii
Więcej informacji na temat sosu z cukinii do makaronu
Sos z cukinii do makaronu to pomysł na smaczny posiłek dla dzieci i dla starszych z wykorzystaniem cukinii i sera. To prosty przepis na obiad, który jest dobry i lekki. Dzięki mozzarelli przepis jest kremowy. Śmietanka oraz masło nadaje fajny, maślany smak. Całość jest szybka i łatwa do zrobienia, a smak jest idealny. Przepis na sos z cukinii do makaronu, jak nazwa wskazuje, nadaje się przede wszystkim do makaronu. Podawaj na gorąco. Dzięki temu będzie najsmaczniejszy, a ser będzie miał najlepszą konsystencję.
Sos z cukinii do makaronu jest prostym przepisem. Robi się go bardzo szybko, więc nada się na obiad, który trzeba zrobić w mniej niż pół godziny. Jak zrobić sos z cukinii do makaronu? Składniki są proste. W przepisie na sos z cukinii do makaronu należy wykorzystać cukinię, cebulę, śmietankę, ser mozzarella, masło klarowane oraz przyprawy. Cebulkę wystarczy posiekać w kostkę, a cukinię zetrzeć na tarce. Warzywa podsmażyć trzeba na maśle, chociaż możesz zamienić je na olej. Gdy warzywa zmiękną wystarczy dodać resztę składników. Z przypraw polecam sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Nie dodawaj zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej, wystarczy szczypta (maksymalnie dwie). Sos z cukinii do makaronu przypraw według uznania. Jeśli stwierdzisz, że przyda się jeszcze inna przyprawa warto spróbować.
Sos z cukinii do makaronu powinien mieć idealną konsystencję. Nie powinien być on zbyt suchy. Jak zrobić sos z cukinii do makaronu, by był odpowiednio dobry? Podczas gotowania sosu polecam dodawać wodę albo domowy bulion. Należy jednak to robić stopniowo, by nie dodać zbyt dużej ilości płynu. Dzięki temu, że dodaje się płyn podczas gotowania istnieje mniejsze ryzyko na to, że sos się przypali lub będzie bardzo niewiele płynu. Z kolei jeśli doda się zbyt dużą ilość wody albo bulionu możesz łatwo go zredukować. Dobrym pomysłem na to jest dłuższe gotowanie. Wtedy woda odparuje, a sos się zagęści. Pamiętać należy, że jeśli dodasz sporą ilość wody to także potrzebne będzie dodanie większej ilości przypraw, by danie nie straciło smaku.
Jeśli zrobisz sos z cukinii do makaronu masz świetny sposób na dodatek warzywny do obiadu dla dzieci lub dla bliskich. Sos z cukinii do makaronu jest smaczny, więc to dobry pomysł na ciekawe danie. Ten prosty przepis jest więc dobry dla dziecka albo osoby starszej, które nie przepadają za zbyt intensywnymi smakami. Przepis na sos z cukinii do makaronu ma niski indeks glikemiczny. Można go podać osobom chorym na cukrzycę albo insulinoooporność.
Alergeny w sosie z cukinii do makaronu
Lista alergenów dla sosu z cukinii do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser mozzarella light
- Masło klarowane
Wartości odżywcze sosu z cukinii do makaronu
Sos do makaronu jest sycący. To dobry sposób na zdrowy posiłek o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.