Przepis na sos z boczniaków krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża

Boczniaki pokrój w paski i podsmaż na maśle.

Dopraw i podlej niewielką ilością wody. Duś na średnim ogniu.

Śmietanę zahartuj wodą z patelni, dodaj mąkę i całością zalej grzyby.

Często zadawane pytania

podsmażane boczniaki
sos z boczniaków
Koszt przygotowania dania
5.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
50 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Sos z boczniaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie z boczniaków

Sos z boczniaków, tak jak każdy sos grzybowy, to świetny dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jego dodatek podkreśla smak potraw, nadaje wyrazistego i niepowtarzalnego charakteru. Jednocześnie sos grzybowy z boczniaków jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej, tradycyjnej kuchni. Sos śmietanowy z boczniakami idealnie pasuje do mięs, ziemniaków, placków, klusek, czy pierogów. Grzyby boczniaki będą pasować do wszystkiego. Przepis na sos z boczniaków to przepis dla każdego. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil i nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Polecamy za jednym razem przygotować większą porcję ponieważ sos jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry sos grzybowy z boczniaków, który idealnie będzie się komponował z głównym daniem obiadowym to jesteś w odpowiednim miejscu - ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Przygotowany według niego sos smakuje jak z najlepszej, pięciogwiazdkowej restauracji. Co najlepsze, potrzebujesz jedynie kilku składników - świeżych grzybów boczniaków, śmietany, cebulki oraz ulubionych przypraw. Ich połączenie daje najlepszy sos z boczniaków - pyszny, śmietanowy i aromatyczny. Ten domowy sos ze świeżych grzybów boczniaków skradnie serca wszystkich domowników. Do jego przygotowania najlepiej wybrać tą śmietanę, która jest przeznaczona specjalnie do zup i sosów, a jej zawartości tłuszczu to 12 lub 18%. Pamiętaj, że im większa procentowa zawartość tłuszczu w śmietanie tym bardziej kaloryczne będzie całe danie, do którego dodasz sos z boczniaków. grzybowy z boczniaków możesz przygotować w wersji pikantnej oraz łagodnej, w zależności od tego jakie smaki preferujesz na co dzień i do jakiego posiłku go wykorzystasz. Przedstawiamy najlepszy przepis na fantastyczny sos grzybowy, który, jeśli spróbujesz go raz, z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Wartości odżywcze sosu z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
72.16 kcal
50.51 kcal
Białko
3.37 g
2.36 g

Węglowodany w sosie z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
6.99 g
4.89 g
Węglowodany przyswajalne
4.93 g
3.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
1.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
4.33 g
3.03 g
Tłuszcze nasycone
2.96 g
2.07 g
Tłuszcze nienasycone
1.37 g
0.96 g
Tłuszcze jednonasycone
1.11 g
0.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
10.84 mg
7.59 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
32.86 µg (mcg)
23.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.62 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
30.45 µg (mcg)
21.31 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.23 mg
Niacyna
4.55 mg
3.19 mg
Foliany
36.95 µg (mcg)
25.86 µg (mcg)
Beta karoten
32.88 µg (mcg)
23.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos z boczniaków

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
18.18 mg
12.72 mg
Potas
384.82 mg
269.38 mg
Wapń
9.29 mg
6.50 mg
Fosfor
114.29 mg
80.00 mg
Magnez
17.32 mg
12.12 mg
Żelazo
1.29 mg
0.90 mg
Cynk
0.73 mg
0.51 mg
Miedź
0.22 mg
0.15 mg
Mangan
0.11 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z boczniaków 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie z boczniaków

Lista alergenów dla sosu z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu z boczniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Śmietana 18%
15 g
1 duża łyżka
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
5 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
15.20
Jak oceniasz przepis na sos z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób