Sos z boczniaków

Opublikowano: 03.07.2021 r., 22:12 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
podsmażane boczniaki
Sos z boczniaków
Sos z boczniaków, to świetny dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jego dodatek podkreśla smak potraw, nadaje wyrazistego i niepowtarzalnego charakteru.
Przygotowanie 15 min
50 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Śmietana 18% - 1 duża łyżka (15 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na sos z boczniaków krok po kroku

Boczniaki pokrój w paski i podsmaż na maśle.

Dopraw i podlej niewielką ilością wody. Duś na średnim ogniu.

Śmietanę zahartuj wodą z patelni, dodaj mąkę i całością zalej grzyby.

Jak oceniasz przepis na sos z boczniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat sosu z boczniaków

Sos z boczniaków, tak jak każdy sos grzybowy, to świetny dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jego dodatek podkreśla smak potraw, nadaje wyrazistego i niepowtarzalnego charakteru. Jednocześnie sos grzybowy z boczniaków jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej, tradycyjnej kuchni. Sos śmietanowy z boczniakami idealnie pasuje do mięs, ziemniaków, placków, klusek, czy pierogów. Grzyby boczniaki będą pasować do wszystkiego. Przepis na sos z boczniaków to przepis dla każdego. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil i nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Polecamy za jednym razem przygotować większą porcję ponieważ sos jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry sos grzybowy z boczniaków, który idealnie będzie się komponował z głównym daniem obiadowym to jesteś w odpowiednim miejscu - ten przepis będzie dla ciebie świetną inspiracją. Przygotowany według niego sos smakuje jak z najlepszej, pięciogwiazdkowej restauracji. Co najlepsze, potrzebujesz jedynie kilku składników - świeżych grzybów boczniaków, śmietany, cebulki oraz ulubionych przypraw. Ich połączenie daje najlepszy sos z boczniaków - pyszny, śmietanowy i aromatyczny. Ten domowy sos ze świeżych grzybów boczniaków skradnie serca wszystkich domowników. Do jego przygotowania najlepiej wybrać tą śmietanę, która jest przeznaczona specjalnie do zup i sosów, a jej zawartości tłuszczu to 12 lub 18%. Pamiętaj, że im większa procentowa zawartość tłuszczu w śmietanie tym bardziej kaloryczne będzie całe danie, do którego dodasz sos z boczniaków. grzybowy z boczniaków możesz przygotować w wersji pikantnej oraz łagodnej, w zależności od tego jakie smaki preferujesz na co dzień i do jakiego posiłku go wykorzystasz. Przedstawiamy najlepszy przepis na fantastyczny sos grzybowy, który, jeśli spróbujesz go raz, z pewnością zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w sosie z boczniaków

Lista alergenów dla sosu z boczniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sosu z boczniaków

na 100g gotowej potrawy

Im większy procent zawartości tłuszczu w śmietanie tym większa będzie kaloryczność całego sosu, na co w szczególności powinny zwrócić uwagę osoby na dietach odchudzających się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
72.16
50.51
Białko (g)
3.37
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
6.99
4.89
Węglowodany przyswajalne (g)
4.93
3.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
4.33
3.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.96
2.07
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
0.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.84
7.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
32.86
23.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.45
21.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.09
Ryboflawina (mg)
0.33
0.23
Niacyna (mg)
4.55
3.19
Foliany (µg (mcg))
36.95
25.86
Beta karoten (µg (mcg))
32.88
23.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
18.18
12.72
Potas (mg)
384.82
269.38
Wapń (mg)
9.29
6.50
Fosfor (mg)
114.29
80.00
Magnez (mg)
17.32
12.12
Żelazo (mg)
1.29
0.90
Cynk (mg)
0.73
0.51
Miedź (mg)
0.22
0.15
Mangan (mg)
0.11
0.08
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z boczniaków 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z boczniaków

Koszt składników
15.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Śmietana 18%
15 g
1 duża łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
5 g
1 łyżeczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
15.20