Sos włoski
- Oliwa z oliwek (120 ml)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
- Ser parmezan - 3 łyżki (24 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na sos włoski krok po kroku
Zetrzyj parmezan na tarce.
Zmiksuj ze sobą sok z cytryny, 2 łyżki octu, 1 łyżkę wody.
Dodaj do miski parmezan, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,5 łyżeczki koperku, 1 łyżeczka bazylii i oregano, szczyptę soli i pieprzu. Zmiksuj składniki.
Teraz cienkim strumieniem wlewaj oliwę, cały czas miksując sos.
Więcej informacji na temat sosu włoskiego
Sos włoski można przygotować na dwa sposoby. Powyżej przedstawiłam ci przepis na sos włoski, który jest moim ulubionym, ale nie jest to sos włoski na zimę, czyli nie możesz wlać go do słoików i zostawić na kilka miesięcy, bo się rozwarstwi, dlatego tutaj opisze Ci jeszcze jeden znacznie prostszy sos, chociaż bardziej będzie to smakowa oliwa z oliwek. Pierwszy sos sałatkowy wymaga trochę uwagi, aby uzyskać idealny, kremowy sos. Tutaj dodajemy po kolei składniki i miksujemy. Zaczynamy od octu, wina, soku z cytryny i wody. Wszystko mieszamy i dodajemy szczyptę soli, suszoną bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i miód, lub syrop z agawy, w przypadku osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czy też z chorobami, w których występuje stan zapalny. Gdy to bardzo dokładnie połączymy, dodajemy starty parmezan i miksujemy. Teraz cały czas miksując, dodajemy powoli, cienkim strumieniem oliwę z oliwek. Sos po przygotowaniu powinien trochę przypominać majonez, ale o żółtawym kolorze i z drobinkami suszonych przypraw. Gotowy sos przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Teraz przechodzimy do tego, jak zrobić sos włoski, ale taki, który może postać dłużej i lepiej smakuje, dopiero gdy zostawimy go na dłuższy czas. Tak jak już wcześniej wspomniałam, jest to bardziej smakowa oliwa z oliwek. Jego przygotowanie jest banalne. Wystarczy, że wymieszamy suszony koperek, czosnek, pieprz i oregano z oliwą z oliwek. Wszystko przelewamy do słoiczka lub buteleczki i zakręcamy. Taką oliwę z przyprawami zostawiamy na co najmniej kilka dni, żeby przeszła ona smakiem przypraw. Najlepiej oliwę przelać do słoika lub buteleczki z ciemnego szkła i przechowywać w szafce, nie na słońcu. Taki sos świetnie sprawdzi się do sałatek. Idealna sałatka z sosem włoskim to sałata ze świeżymi warzywami i źródłem białka w postaci chudego mięsa, ryb, nasion roślin strączkowych czy też jajka. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako II śniadanie lub podwieczorek, który będzie smacznym, lekkim i zdrowym posiłkiem, o niskim indeksie glikemicznym.
Alergeny w sosie włoskim
Lista alergenów dla sosu włoskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
W przepisie na sos włoski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze sosu włoskiego
Żeby obniżyć indeks glikemiczny sosu użyj syropu z agawy.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.