Sos węgierski

Opublikowano: 11.06.2021 r., 11:49 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos węgierski znajduje się w misce.
Sos węgierski
Sos węgierski najczęściej podaje się do placków ziemniaczanych, ale równie dobrze można go podać do ziemniaków z wody. Sprawdź, jak zrobić sos węgierski!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
459 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Karkówka wieprzowa (800 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (220 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (220 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (90 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (15 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (60 ml)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli 1 szklanka (240 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku, miska, miseczka, patelnia

Przepis na sos węgierski krok po kroku

Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Posyp solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i przysmaż mięso. Mięso przełóż do garnka i zalej gorącym bulionem. Duś na małym ogniu ok. 25 minut.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.

Papryki opłucz, osusz i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój papryki w kostkę.

Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, wymieszaj i po 1 minucie dodaj marchewkę oraz papryki. Smaż ok. 5 min, często mieszając.

Mieszankę z patelni przełóż do mięsa i całość duś ok. 10 min. Następnie wlej przecier pomidorowy i dodaj koncentrat. Wymieszaj i dodaj 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 10 min.

Śmietanę wymieszaj z mąką, a potem dodaj do nich 3 łyżki sosu. Wymieszaj i wlej do sosu (cały czas mieszając sos, aby nie powstały grudki). Wyłącz palnik.

Jak oceniasz przepis na sos węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat sosu węgierskiego

Ten przepis na sos węgierski idealnie nadaje się do placków ziemniaczanych. Jest to rodzaj gulaszu, który dobrze smakuje również z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Ten sos jest bardzo pożywny, a do tego bardzo smaczny.

Jak zrobić sos węgierski? Możesz zacząć od przygotowania poszczególnych składników. Mięso trzeba pokroić w kostkę i posypać solą oraz pieprzem. Obraną marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce, a cebulę i papryki pokroić w kostkę. Do małej miseczki możesz wsypać wszystkie potrzebne przyprawy i zioła.

Przygotowania sosu węgierskiego trzeba zacząć od mięsa. Trzeba je przysmażyć, a potem zalać gorącym bulionem. Bulion nie może być zimny, ponieważ wtedy mięso stwardnieje. Gdy karkówka będzie się dusić, w tym czasie możesz zająć się warzywami. Najpierw należy je przysmażyć na patelni, a potem dodać do mięsa i dusić razem ok. 10 minut. Warto pamiętać o tym, aby ze ścianek patelni zebrać wszystkie smaki. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, można dodać przecier i koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i zioła. Całej należy gotować kolejne 10 min, a na koniec zabielić śmietaną.

Sos węgierski możesz przygotować z takich składników, na jakie masz ochotę. Możesz wykorzystać te produkty, które zalegają ci w lodówce. Zamiast karkówki możesz dać łopatkę wieprzową lub wymieszać oba te mięsa. Gulasz może być bardziej mięsny lub warzywny – w zależności od własnych preferencji. Odpowiednim dodatkiem do tego sosu po węgiersku będzie także boczek. Możesz pokusić się na dodanie pieczarek lub leśnych grzybów. Jeżeli chcesz, możesz dodać jeszcze paprykę zieloną. Zamiast przecieru pomidorowego możesz użyć krojonych pomidorów z puszki (bez skórki).

Sos węgierskie jest prosty do przygotowania, ale sam przepis nie jest szybki. Mimo to warto pokusić się na jego przygotowanie. Jeżeli lubisz pikantniejsze potrawy, możesz dodać więcej ostrej papryki. Możesz też zdecydować się na dodanie świeżej papryki chili. Ten sos w wersji łagodnej nadaje się dla dzieci, więc śmiało możesz go przygotować na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w sosie węgierskim

Lista alergenów dla sosu węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze sosu węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
108.11
459.49
Białko (g)
9.50
40.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
4.05
17.19
Węglowodany przyswajalne (g)
3.34
14.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
3.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
5.97
25.38
Tłuszcze nasycone (g)
1.76
7.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.21
17.90
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
12.83
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
5.08
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.93
105.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
57.68
245.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.17
132.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
2.04
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.18
17.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.22
9.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.97
50.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
543.58
2310.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
93.03
395.38
Potas (mg)
238.76
1014.71
Wapń (mg)
15.99
67.94
Fosfor (mg)
101.05
429.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.26
47.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
3.07
Cynk (mg)
1.19
5.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu węgierskiego 37
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu węgierskiego

Koszt składników
73.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
800 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 800 g
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Marchewka
90 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Przecier pomidorowy bez soli
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Koszt składników
73.70