Przepis na sos warzywny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju.

Paprykę umyj i pokrój w kostkę dodaj na patelnie i podsmaż razem z cebulą.

Cukinię pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj zielony groszek.

Całość zalej przecierem i duś przez 15 minut.

Dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Sos warzywny podany na małej patelni.
sos warzywny
Koszt przygotowania dania
12.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
107 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Sos warzywny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie warzywnym

Sos warzywny to dodatek, który odmieni każde, nawet najnudniejsze danie. Jest pełen smaku i kolorowych warzyw, które dodają mu wspaniałych właściwości zdrowotnych. Jest to sos tak uniwersalny, że z powodzeniem można go stosować do dowolnego ulubionego dania. Świetnie komponuje się z mięsem, makaronem, a nawet kaszą. To sos, który pachnie wspaniałymi ziołami i pomidorami.

Przepis na sos warzywny jest bardzo łatwy i można go przygotować w kilka chwil, używając tylko podstawowych produktów ze swojej kuchni. Charakteryzuje się niezwykle intensywnym smakiem i wspaniałym aromatem, to dzięki idealnym proporcjom między warzywami i ziołami. To duet, który świetnie się sprawdza i współgra z każdym daniem. Do tego sosu można używać wszystkich ulubionych warzyw, dzięki temu za każdym razem da się stworzyć zupełnie nową kompozycję smakową.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić sos warzywny, który zachwyca smakiem, konsystencją i łatwością przygotowania.

To dodatek idealny do makaronu. Świetnie sprawdzi się jako baza dań w klimacie śródziemnomorskim. To ze względu na pomidory, które wspaniale łączą się z resztą składników, zagęszczają całość, ale także nadają tej kompozycji włoskiego smaku.

Przy pomocy tego przepis można również stworzyć ryż z sosem warzywnym. Wystarczy wcześniej ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu i połączyć go z sosem. Można do dania dodać mięso, kawałki tuńczyka, czy ulubiony ser. Ten sos wspaniale współgra naprawdę z każdym składnikiem. Jest uniwersalny, dlatego sprawdzi się na awaryjny posiłek, który na pewno się uda, nie jest zbyt trudny czy wymagający, a można go zrobić w kilka minut.

Ten sos jarzynowy można serwować z dowolnymi ulubionymi warzywami. To wspaniały pomysł na pozbycie się resztek niewykorzystanych warzyw w smaczny i prosty sposób. To pozwala zmniejszyć marnowanie jedzenia.

Ten sos na bazie jarzyn świetnie sprawdzi się nawet do mięsa. Idealna kompozycja warzyw i ziół tworzy wspaniałe połączenie ze smażonym czy pieczonym kurczakiem, indykiem czy wieprzowiną. Można używać go również do kaszy gryczanej, by stworzyć pyszne i bezglutenowe danie, w pełni odpowiednie dla osób z celiakią. Ten sos ze względu na wspaniały smak ma wiele różnych zastosowań, a każde tak samo pyszne.

Wartości odżywcze sosu warzywnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
59.65 kcal
107.37 kcal
Białko
1.57 g
2.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie warzywnym

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
7.78 g
14.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.68 g
10.22 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.10 g
3.78 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
3.02 g
5.44 g
Tłuszcze nasycone
0.58 g
1.04 g
Tłuszcze nienasycone
2.44 g
4.40 g
Tłuszcze jednonasycone
2.05 g
3.68 g
Tłuszcze wielonasycone
0.40 g
0.71 g

Witaminy w przepisie na sos warzywny

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
116.85 µg (mcg)
210.33 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.30 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
37.75 mg
67.95 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.55 mg
2.79 mg
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
1.91 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
25.36 µg (mcg)
45.65 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1199.62 µg (mcg)
2159.32 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos warzywny

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
18.88 mg
33.98 mg
Potas
302.06 mg
543.72 mg
Wapń
17.14 mg
30.85 mg
Fosfor
39.23 mg
70.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
1.75 mg
Cynk
0.36 mg
0.65 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu warzywnego 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie warzywnym

Lista alergenów dla sosu warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos warzywny

Cena przygotowania sosu warzywnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cukinia
150 g
0,5 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Groszek zielony
80 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 80 g
Liczba porcji:
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na sos warzywny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób