Sos tysiąca wysp

Opublikowano: 20.06.2022 r., 19:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sos tysiąc wysp
Sos tysiąc wysp
Sos tysiąca wysp to jeden z najbardziej popularnych sosów, które używamy do wielu potraw. Jak go przygotować w swoim domu? Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Majonez 7 łyżek (70 g)
  • Ketchup 3 łyżki (30 g)
  • Ocet winny 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula dymka 1 sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos tysiąca wysp krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj i włóż do miseczki.

Dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Dodaj majonez i ketchup, całość dokładnie wymieszaj w międzyczasie dodając ocet winny.

Twój sos jest gotowy do spożycia, wykorzystaj go do swoich ulubionych potraw.

Jak oceniasz przepis na sos tysiąca wysp
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat sosu tysiąca wysp

Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis na sos tysiąca wysp, sprawdzi się on do wielu innych dań np. z tofu czy dań mięsnych.

Domowy sos tysiąca wysp powstaje tylko z kilku podstawowych składników, będzie to majonez, ketchup, sos winny, cebula dymka oraz najprostsze przyprawy, czyli sól i pieprz.

Zadbaj o to, aby majonez i ketchup były dobrej jakości, a w swoim składzie nie zawierały cukru.

Wystarczy, że wymieszasz ze sobą wszystkie składniki i delikatnie doprawisz ziołami lub solą i pieprzem. Na samym końcu porządnie go wymieszaj i polej przygotowane danie.

Jeśli nie masz pomysłu na danie, do którego ten pyszny sos będzie nadawał się idealnie, rozłóż roszponkę lub inny rodzaj sałaty do miseczki, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odrobinę czerwonej cebuli i grillowaną pierś z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Do sałatki warto dodawać ugotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Jak widzisz, możliwości na dania jest bardzo wiele, wystarczy, że wybierzesz odpowiednią dla siebie i przygotujesz do niej sos według mojego przepisu. W ten sposób w krótkim czasie masz pyszny i pożywny lunch czy obiad. Dzięki takiemu małemu dodatkowi Twoja sałatka lub danie będzie nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale też pyszne w smaku.

Skoro już wiesz, jak zrobić sos tysiąca wysp wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest smaczny. Będzie to najlepszy pomysł na dobry dodatek do Twoich dań. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sosie tysiąca wysp

Lista alergenów dla sosu tysiąca wysp przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sosu tysiąca wysp

na 100g gotowej potrawy

Sos zdecydowanie lepiej jest przygotować samemu niż korzystać z wersji kupnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
327.75
163.88
Białko (g)
1.19
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
7.74
3.87
Węglowodany przyswajalne (g)
6.87
3.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
32.82
16.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.86
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
26.96
13.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.38
3.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
19.58
9.79
Cholesterol (mg)
18.38
9.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
27.50
13.75
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.03
Witamina C (mg)
6.64
3.32
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.04
Witamina E (mg)
1.61
0.80
Retinol (µg (mcg))
6.56
3.28
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.07
0.03
Niacyna (mg)
0.43
0.22
Foliany (µg (mcg))
23.88
11.94
Beta karoten (µg (mcg))
248.75
124.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
453.19
226.59
Potas (mg)
152.25
76.12
Wapń (mg)
29.25
14.62
Fosfor (mg)
26.12
13.06
Magnez (mg)
9.44
4.72
Żelazo (mg)
0.63
0.32
Cynk (mg)
0.22
0.11
Miedź (mg)
0.05
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu tysiąca wysp 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu tysiąca wysp

Koszt składników
18.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Majonez
70 g
7 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Ketchup
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Ocet winny
10 ml
1 łyżka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Koszt składników
18.50