Sos szpinakowo serowy

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos szpinakowo serowy podany z dodatkiem makaronu na jasnym talerzu.
Sos szpinakowo serowy
Sos szpinakowo serowy stanowi doskonały dodatek do makaronu lub zapiekanek. Koniecznie spróbuj nasz prosty przepis na pyszny sos na bazie szpinaku i sera.
Przygotowanie 30 min
361 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szpinak mrożony (150 g)
  • Masło (20 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Ser cheddar tarty (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na sos szpinakowo serowy krok po kroku

W małym garnku roztop masło i dodać do niego zamrożony szpinak.

Całość gotuj na małej mocy palnika, aż szpinak rozmrozi się.

Następnie do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki wymieszaj i całość gotuj przez około 2 minuty.

Następnie wlej śmietankę, dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści.

Gotowy sos podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem makaronu.

Jak oceniasz przepis na sos szpinakowo serowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sosu szpinakowo serowego

Sos szpinakowo serowy to doskonały pomysł na smaczny dodatek do makaronu, który możesz podać na obiad dla całej rodziny. Sos możesz wykorzystać także jako składnik zapiekanek. Przepis na sos szpinakowo serowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szpinak mrożony, masło, czosnek, śmietanka 30%, ser cheddar, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sos szpinakowo serowy? W małym garnku roztop masło i dodać do niego zamrożony szpinak. Całość gotuj na małej mocy palnika, aż szpinak rozmrozi się. Następnie do szpinaku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Składniki wymieszaj i całość gotuj przez około 2 minuty. Następnie wlej śmietankę, dodaj starty ser i mieszaj do momentu, aż ser się rozpuści. Gotowy sos podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem makaronu.

Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Jednak nie każdy powinien spożywać szpinak. Do osób, które powinny wykluczyć go z diety, zaliczymy osoby chorujące na kamicę nerkową (jest to spowodowane obecnością kwasu szczawiowego w liściach szpinaku, który wpływa na odkładanie się kamieni nerkowych u osób chorych).

W czosnku także występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne zawarte w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując pyszny sos szpinakowo serowy możesz wykorzystać jako dodatek do makaronu lub zapiekanek. Najlepszy sos jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w sosie szpinakowo serowym

Lista alergenów dla sosu szpinakowo serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze sosu szpinakowo serowego

na 100g gotowej potrawy

Sos szpinakowi-serowy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do makaronu. Szpinak to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
212.75
361.68
Białko (g)
5.40
9.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
3.81
6.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.50
4.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
20.04
34.06
Tłuszcze nasycone (g)
17.28
29.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.75
4.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
109.32
185.84
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu szpinakowo serowego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu szpinakowo serowego

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
150 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 150 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Ser cheddar
40 g
tarty
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 40 g
Koszt składników
21.50