Sos śmietanowy do zapiekanki

Opublikowano: 16.12.2021 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos śmietanowy w czerwonej miseczce.
Sos śmietanowy do zapiekanki
Sos śmietanowy do zapiekanki to doskonała propozycja na bardzo uniwersalny sos. Można go wykorzystać do przygotowania różnych zapiekanek mięsnych lub warzywnych.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
995 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło klarowane (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos śmietanowy do zapiekanki krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.

Wlej śmietanę na patelnię, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki

Jak oceniasz przepis na sos śmietanowy do zapiekanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu śmietanowego do zapiekanki

Sos śmietanowy do zapiekanki to świetny pomysł na pyszny sos. Sosy Śmietanowe są bardzo uniwersalne i można je wykorzystać do wielu dań jako dodatek. Sos jest bardzo szybki do zrobienia, a składniki do jego przygotowania są tanie. Przepis na sos śmietanowy do zapiekanki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu na bazie śmietany potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka 30%, cebula, sól, pieprz, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, masło klarowane.

Jak zrobić sos śmietanowy do zapiekanki? Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę. Wlej śmietanę na patelnię, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Śmietana kremówka jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, który jest bardzo łatwo strawny. Jego zemulgowana forma pozwala na wchłaniane bezpośrednio z układu pokarmowego, bez użycia kwasów żółciowych. Dlatego masło i śmietana są dobrą propozycją dla osób po resekcji woreczka żółciowego lub z kamieniami w przewodach żółciowych. Śmietana kremówka występuje w dwóch wariantach zawartości tłuszczu 30 i 36%. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu nadaje się do ubijania na kremy do ciast i tortów oraz do uzyskania bardzo gęstych sosów. Śmietana o niższej zawartości tłuszczu pozwoli uzyskać nieco rzadszy sos. Doskonale nadaje się do przygotowywania serników na zimno, gdyż nadaje im bardzo kremowej konsystencji.

Podsumowując pyszna śmietana kremówka jest dobra także do przygotowania sosów w wersji wytrawnej. Sos śmietanowy doskonale pasuje do zapiekanki makaronowej. Można ją przygotować z pieczarkami, z kurczakiem, z mięsem mielonym lub z warzywami. Dodatki do sosu śmietanowego są wręcz nieograniczone. Do przygotowania sosu najlepiej użyć słodkiej śmietany, gdyż kwaśna śmietana nie ma tak wysokiej zawartości tłuszczu i nie nadaje się do zapiekania.

Alergeny w sosie śmietanowym do zapiekanki

Lista alergenów dla sosu śmietanowego do zapiekanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze sosu śmietanowego do zapiekanki

na 100g gotowej potrawy

Sos śmietanowy do zapiekanki to zawierający dużą ilość kalorii dodatek do dania głównego. Śmietana jest bardzo dobrymi źródłem tłuszczu mlecznego. Jeśli chcesz ograniczyć ilość kalorii spożyj mniejszą ilość sosu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
265.33
995.00
Białko (g)
1.76
6.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
4.69
17.59
Węglowodany przyswajalne (g)
4.24
15.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
26.69
100.10
Tłuszcze nasycone (g)
24.49
91.82
Tłuszcze nienasycone (g)
2.21
8.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
1.22
4.58
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śmietanowego do zapiekanki 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu śmietanowego do zapiekanki

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
23.00