Sos śmietanowo ziołowy

Opublikowano: 16.05.2022 r., 20:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos śmietanowo ziołowy podany w białej miseczce.
Sos śmietanowo ziołowy
Sos śmietanowo ziołowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Można go dodawać do grillowanych i smażonych mięs oraz warzyw. Koniecznie wykorzystaj nasz przepis na sos.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
634 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (700 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Masło klarowane (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, lubczyk
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos śmietanowo ziołowy krok po kroku

Świeże zioła posiekaj drobno.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i podsmaż zioła.

Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na sos śmietanowo ziołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat sosu śmietanowo ziołowego

Sos śmietanowo ziołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa lub warzyw. Sos na bazie śmietany jest bardzo kremowy i świetnie łączy się z makaronem. Podawać go można na ciepło i na zimno. Przepis na sos śmietanowo ziołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, koper, tymianek, oregano, lubczyk, sól, pieprz, masło, śmietana kremówka.

Jak zrobić sos śmietanowo ziołowy? Świeże zioła posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i podsmaż zioła. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując smaczny sos śmietanowy to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Sos dodać można do różnego rodzaju potraw, takich jak pieczone i grillowane mięsa. Najlepszy sos przygotujesz na bazie świeżych ziół z dodatkiem dobrej jakości śmietany. Prosty przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione zioła.

Alergeny w sosie śmietanowo ziołowym

Lista alergenów dla sosu śmietanowo ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze sosu śmietanowo ziołowego

na 100g gotowej potrawy

Sos śmietanowo ziołowy to świetne źródło tłuszczu mlecznego. Sos jest wysoko kaloryczny i nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby walczące z nadmierną masą ciała. Sos można przygotować na bazie mniej tłustej śmietany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
317.47
634.93
Białko (g)
1.74
3.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.10
8.20
Węglowodany przyswajalne (g)
3.72
7.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
32.76
65.52
Tłuszcze nasycone (g)
28.41
56.82
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
8.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.74
5.48
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śmietanowo ziołowego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu śmietanowo ziołowego

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
700 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
10.50
Za 700 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Masło klarowane
140 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.16
Za 140 g
Koszt składników
31.00