Przepis na sos śmietanowo ziołowy krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, lubczyk
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Świeże zioła posiekaj drobno.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i podsmaż zioła.

Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

Sos śmietanowo ziołowy podany w białej miseczce.
Sos śmietanowo ziołowy
Koszt przygotowania dania
20.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
634 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
29

Sos śmietanowo ziołowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie śmietanowo ziołowym

Sos śmietanowo ziołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa lub warzyw. Sos na bazie śmietany jest bardzo kremowy i świetnie łączy się z makaronem. Podawać go można na ciepło i na zimno. Przepis na sos śmietanowo ziołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, koper, tymianek, oregano, lubczyk, sól, pieprz, masło, śmietana kremówka.

Jak zrobić sos śmietanowo ziołowy? Świeże zioła posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i podsmaż zioła. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując smaczny sos śmietanowy to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Sos dodać można do różnego rodzaju potraw, takich jak pieczone i grillowane mięsa. Najlepszy sos przygotujesz na bazie świeżych ziół z dodatkiem dobrej jakości śmietany. Prosty przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione zioła.

Wartości odżywcze sosu śmietanowo ziołowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
317.47 kcal
634.93 kcal
Białko
1.74 g
3.48 g

Węglowodany w sosie śmietanowo ziołowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
4.10 g
8.20 g
Węglowodany przyswajalne
3.72 g
7.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.38 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
32.76 g
65.52 g
Tłuszcze nasycone
28.41 g
56.82 g
Tłuszcze nienasycone
4.35 g
8.70 g

Składniki mineralne w przepisie na sos śmietanowo ziołowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
2.74 mg
5.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śmietanowo ziołowego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie śmietanowo ziołowym

Lista alergenów dla sosu śmietanowo ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania sosu śmietanowo ziołowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
700 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
10.50
Za 700 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Masło klarowane
140 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.16
Za 140 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na sos śmietanowo ziołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób