Sos śmietanowo ziołowy
- Śmietanka kremowa 30% (700 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Masło klarowane (140 g)
Przepis na sos śmietanowo ziołowy krok po kroku
Świeże zioła posiekaj drobno.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i podsmaż zioła.
Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
Więcej informacji na temat sosu śmietanowo ziołowego
Sos śmietanowo ziołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do mięsa lub warzyw. Sos na bazie śmietany jest bardzo kremowy i świetnie łączy się z makaronem. Podawać go można na ciepło i na zimno. Przepis na sos śmietanowo ziołowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, koper, tymianek, oregano, lubczyk, sól, pieprz, masło, śmietana kremówka.
Jak zrobić sos śmietanowo ziołowy? Świeże zioła posiekaj drobno. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i podsmaż zioła. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując smaczny sos śmietanowy to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Sos dodać można do różnego rodzaju potraw, takich jak pieczone i grillowane mięsa. Najlepszy sos przygotujesz na bazie świeżych ziół z dodatkiem dobrej jakości śmietany. Prosty przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione zioła.
Alergeny w sosie śmietanowo ziołowym
Lista alergenów dla sosu śmietanowo ziołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze sosu śmietanowo ziołowego
Sos śmietanowo ziołowy to świetne źródło tłuszczu mlecznego. Sos jest wysoko kaloryczny i nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby walczące z nadmierną masą ciała. Sos można przygotować na bazie mniej tłustej śmietany.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.