Sos śmietanowo pieczarkowy

Opublikowano: 01.02.2022 r., 14:22 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos śmietanowo pieczarkowy na talerzu
Sos śmietanowo pieczarkowy
Wypróbuj przepis na najlepszy sos śmietanowo pieczarkowy. Pyszny, kremowy sos śmietanowy idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, kotletów, warzyw czy pierogów.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
171 kcal
Kcal w porcji
198 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Pieczarki (400 g)
  • Masło - 2 łyżki (28 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Śmietana 18% - 0,6 szklanki (100 g)
  • Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanego (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia głęboka

Przepis na sos śmietanowo pieczarkowy krok po kroku

Ziemię z pieczarek obierz nożykiem lub dokładnie umyj w zimnej wodzie i pozostaw do wyschnięcia.

Na patelni rozgrzej masło.

Pieczarki pokrój w półplasterki lub plasterki i dodaj na patelnię.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do pieczarek.

Całość smaż na dużym ogniu tak aby pieczarki nie puszczały wody. Potrwa to około 2-3 minuty.

Patelnie zdejmij z ognia, odstaw na około 5-10 minut.

Na patelnię dodaj śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj.

Patelnię postaw na małym ogniu pomału doprowadź do wrzenia.

Dodaj dużą szczyptę soli i pieprzu oraz natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sos śmietanowo pieczarkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,8% osób

Więcej informacji na temat sosu śmietanowo pieczarkowego

Sosy to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań. Nadają dodatkowego smaku lub go łagodzą, są nośnikiem smaku, scalają ze sobą poszczególne składniki oraz sprawia, że danie nie jest za suche. Sos można podać już w gotowym daniu, tak jak makarony czy mięsa w sosie własnym, lub osobno tak aby każdy mógł sobie nałożyć według swoich preferencji. Sosy mogą być przygotowane na ciepło lub na zimno. Mogą być jednym z głównych składników dania jak w przypadku makaronów, curry czy gulaszu lub dodatkiem, jak w przypadku sosu pieprzowego, sosu chrzanowego czy sosu czosnkowego. Sos może być przygotowany z różnych składników, może on stanowić esencję z pieczenia mięsa, może być przygotowany ze śmietany, jogurtu, majonezu, mleka, sosu beszamelowego, wina czy wywarów. W kuchniach całego świata znanych jest tysiące sosów, z czego każdy inny, wyjątkowy i pasujący do innego rodzaju dań.

Sos śmietanowo pieczarkowy to jeden z typów sosów przygotowywanych na ciepło. Sos ten idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, kotletów mięsnych, jak i tych wegetariańskich, warzyw, tart czy nawet pierogów. Mimo że sos jest dość ciężki ze względu na użycie śmietany oraz smażonych pieczarek zawiera substancje odżywcze. Pieczarki są niskokaloryczne, ponieważ w około 95% składają się z wody. Są one źródłem beta-glukany, jest on częścią błonnika, która wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5, witaminy B9 oraz witaminy B12. W pieczarkach zawarte są również cenne związki bioaktywne, takie jak lektyny, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe, wiele przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, tyrozynę, która jest aminokwasem należącym do grupy dwudziestu podstawowych aminokwasów białkowych i pełni rolę ochronną DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo pieczarki wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i wzmacniające układ odpornościowy.

Przepis na sos śmietanowo pieczarkowy jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić sos śmietanowo pieczarkowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania został szczegółowo wytłumaczony. Śmietanowy sos pieczarkowy jest uniwersalnym dodatkiem, wykorzystasz go do wielu dań, nada on Twoim daniom wyjątkowego, ale delikatnego smaku.

Alergeny w sosie śmietanowo pieczarkowym

Lista alergenów dla sosu śmietanowo pieczarkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze sosu śmietanowo pieczarkowego

na 100g gotowej potrawy

Sos śmietanowo pieczarkowy to fajny dodatek do różnego rodzaju kotletów. Jest od dość tłusty i ciężkostrawny dlatego powinien być spożywany raczej okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kcal)
86.37
171.01
Białko (g)
2.70
5.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany (g)
3.93
7.78
Węglowodany przyswajalne (g)
3.03
6.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz (g)
7.35
14.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.07
10.04
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
4.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
3.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
0.77
Cholesterol (mg)
20.10
39.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A (µg (mcg))
63.86
126.44
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.14
Witamina C (mg)
5.56
11.00
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.18
0.36
Retinol (µg (mcg))
52.09
103.13
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.30
0.60
Niacyna (mg)
2.50
4.94
Foliany (µg (mcg))
18.07
35.77
Beta karoten (µg (mcg))
139.50
276.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód (mg)
10.87
21.53
Potas (mg)
263.04
520.82
Wapń (mg)
24.93
49.36
Fosfor (mg)
75.87
150.23
Magnez (mg)
9.96
19.72
Żelazo (mg)
0.52
1.04
Cynk (mg)
0.45
0.90
Miedź (mg)
0.23
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śmietanowo pieczarkowego 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu śmietanowo pieczarkowego

Koszt składników
17.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
28 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 28 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Śmietana 18%
100 g
0,6 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Natka pietruszki
15 g
2 łyżki posiekanego
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
17.20