Sos słodko-kwaśny do słoików

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos słodko-kwaśny do słoików podany na ryżu
Sos słodko-kwaśny do słoików
Sos słodko-kwaśny do słoików to coś, co koniecznie musisz spróbować. Taki sos to idealne rozwiązanie, jeśli lubisz kuchnię azjatycką, ale nie masz zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 200 min
257 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Pomidor (3000 g)
  • Cebula (1000 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (240 g)
  • Papryka żółta 1 sztuka (240 g)
  • Marchewka 4 sztuki (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (400 g)
  • Pędy bambusa (330 g)
  • Ananas w puszce (560 g)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (350 g)
  • Musztarda miodowa 2 łyżki (50 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki (50 g)
  • Sól 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, chilli, ocet spirytusowy, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, duży garnek, słoiki, sitko, ściereczka

Przepis na sos słodko-kwaśny do słoików krok po kroku

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, odcinając szypułki. Umieść pomidory w garnku.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do pomidorów. Dodaj sól i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

W międzyczasie odcedź na sitku kukurydzę i pędy bambusa.

Marchewki umyj i obierz. Następnie pokrój w cienkie zapałki. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój papryki w cienkie paseczki.

Kukurydzę i pędy bambusa wymieszaj z paprykami i marchewką.

Z puszki z ananasa odlej do szklanki sok, następnie owoce wyciągnij i pokrój w kostkę. Dodaj ananasa do wcześniej przygotowanych warzyw.

Po godzinie gotowania dodaj przygotowany miks ananasa z warzywami. Dopraw octem, cukrem, musztardą. Dodaj 2 łyżki papryki słodkiej, płaską łyżkę curry i pieprzu oraz pół łyżeczki chilli.

Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.

W 100 ml syropu z ananasa rozmieszaj mąkę ziemniaczaną.

Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Gdy zacznie się ponownie gotować, wyłącz palnik.

Gorący sos rozlej do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć dokładnie.

W szerokim garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki, wlej wodę do połowy wysokości słoików i gotuj 20 minut.

Wyciągnij słoiki i odstaw wieczkiem do dołu. Zostaw, aż całkowicie wystygną.

Jak oceniasz przepis na sos słodko-kwaśny do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat sosu słodko-kwaśnego do słoików

Sos słodko kwaśny do słoików to coś co koniecznie musisz spróbować. Taki sos to idealne rozwiązanie, jeśli lubisz kuchnię azjatycką, ale nie masz zbyt wiele czasu na codzienne gotowanie.

Przepis na sos słodko kwaśny do słoików świetnie się sprawdzi jako przetwory do wykonania na zimę. Ten smaczny, domowy sos na pewno Cię zachwyci. Potrzebne składniki to: pomidory, papryki, cebula, marchewka, kukurydza, pędy bambusa, ananas, ocet, musztarda, cukier i skrobia.

Na początku pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, odcinając szypułki. Umieść pomidory w garnku. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj do pomidorów. Dodaj sól i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez godzinę. W międzyczasie odcedź na sitku kukurydzę i pędy bambusa. Marchewki umyj i obierz. Następnie pokrój w cienkie zapałki. Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój papryki w cienkie paseczki. Kukurydzę i pędy bambusa wymieszaj z paprykami i marchewką. Z puszki z ananasa odlej do szklanki sok, następnie owoce wyciągnij i pokrój w kostkę. Dodaj ananasa do wcześniej przygotowanych warzyw. Po godzinie gotowania dodaj przygotowany miks ananasa z warzywami. Dopraw octem, cukrem, musztardą. Dodaj 2 łyżki papryki słodkiej, płaską łyżkę curry i pieprzu oraz pół łyżeczki chilli. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut. W 100 ml syropu z ananasa rozmieszaj mąkę ziemniaczaną. Dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Gdy zacznie się ponownie gotować wyłącz palnik. Gorący sos rozlej do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć dokładnie. W szerokim garnku umieść ściereczkę. Ustaw na niej słoiki, wlej wodę do połowy wysokości słoików i gotuj 20 minut. Wyciągnij słoiki i odstaw wieczkiem do dołu. Zostaw, aż całkowicie wystygną. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików. Koniecznie sprawdź sam jak dobry jest w smaku.

Pyszny pomysł na warzywa w postaci sosów to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa lub przetwory warzywne przygotowane na zimę. Takie dodatki warzywne jak sos słodko kwaśny do słoików to smaczny sposób na wzbogacenie dań w warzywa.

Alergeny w sosie słodko-kwaśnym do słoików

Lista alergenów dla sosu słodko-kwaśnego do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

Wartości odżywcze sosu słodko-kwaśnego do słoików

na 100g gotowej potrawy

Codziennie powinno spożywać się przynajmniej 400 g warzyw. Dieta zbilansowana, bogata w warzywa i błonnik jest najlepsza dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
51.43
257.15
Białko (g)
1.00
5.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
12.31
61.54
Węglowodany przyswajalne (g)
10.96
54.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
6.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.22
1.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.64
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.47
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
72.61
363.05
Witamina B6 (mg)
0.10
0.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.43
97.13
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.38
1.92
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.26
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.54
2.68
Foliany (µg (mcg))
16.44
82.19
Beta karoten (µg (mcg))
737.97
3689.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
255.42
1277.08
Potas (mg)
208.01
1040.05
Wapń (mg)
13.53
67.63
Fosfor (mg)
26.14
130.70
Magnez (mg)
10.76
53.78
Żelazo (mg)
0.29
1.44
Cynk (mg)
0.23
1.15
Miedź (mg)
0.06
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu słodko-kwaśnego do słoików 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu słodko-kwaśnego do słoików

Koszt składników
101.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
3000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 20
40.00
Za 3000 g
Cebula
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
240 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Marchewka
400 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
400 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Pędy bambusa
330 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.95
Za 330 g
Ananas w puszce
560 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
9.88
Za 560 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Musztarda miodowa
50 g
2 łyżki
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 50 g
Mąka ziemniaczana
50 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Sól
40 g
2 łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Koszt składników
101.50