Sos śliwkowy
- Śliwki (500 g)
- Cukier (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na sos śliwkowy krok po kroku
Cebulę i śliwki pokrój w kostkę.
Do garnka wrzuć cebule, śliwki, cukier, 0,25 szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżeczkę imbiru, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego.
Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż śliwki zacznę się rozpadać.
Potem wyjmij liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj śliwki na gładką masę.
Wrzuć ponownie przyprawy i gotuj jeszcze 30 minut, na wolnym ogniu.
Więcej informacji na temat sosu śliwkowego
Sos śliwkowy na ciepło, do mięsa to świetny dodatek do pieczeni, pasztetów i serów. Urozmaici to twoje potrawy i podkręci smak mięs. Sos śliwkowy robi się ze świeżych śliwek węgierek, odrobiny octu i przypraw.
Jak zrobić sos śliwkowy?
Zaczynamy od umycia śliwek i usunięciu pestki. Śliwki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z octem, odrobiną wody, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cynamonem, cukrem i imbirem. Wszystko razem gotujemy, robiąc ze śliwek dżem. Gotujemy do momentu, aż śliwki się rozgotują i zaczną gęstnieć. Z powideł, które nam już prawie gotowy sos. Wystarczy tylko doprawić go do smaku pieprzem i solą. Taki sos jest już gotowy do podania, na przykład do schabu. Jak widzisz przepis na sos śliwkowy, jest bardzo prosty. Do tego wystarczy, że zamienisz cukier na słodzik i będzie miał także niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo sosu zapewne nie będziesz jeść samodzielnie, lecz w towarzystwie mięsa i warzyw, więc nie musisz się go obawiać.
Poza tym śliwki charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Najwięcej znajduje się ich w skórce, dlatego najlepiej jeść je bez obierania. Kwas chlorogenowy zawarty w śliwkach obniża poziom cholesterolu frakcji LDL i glukozy we krwi, pomaga w usuwaniu reaktywnych form tlenu i azotu, co działa antymutagennie i antykancerogennie. Polifenole mogą wpływać także na gojenie się ran, funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Śliwki mają one także niski indeks glikemiczny. Zawierają one pektyny, które zaliczane się do błonnika pokarmowego, a dokładniej do jego rozpuszczalnej frakcji. Pektyną mają właściwości ograniczające wchłanianie cholesterolu i glukozy, a także regulują pasaż jelitowy. Świeże śliwki zawierają około 2 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast suszone aż 10 g na 100 g. Dlatego często są polecane w przypadku zaparć stolca. Jak widzisz śliwki to owoce, które warto jeść, gdy tylko mamy na ochotę oraz możliwość.
Alergeny w sosie śliwkowym
Lista alergenów dla sosu śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos śliwkowy
Wartości odżywcze sosu śliwkowego
Sos śliwkowy mogą jeść osoby na dietach o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej. Żeby obniżyć indeks glikemiczny można dodatkowo zamienić cukier na słodzik.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.