Sos śliwkowy

Opublikowano: 27.06.2021 r., 19:10 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos śliwkowy w miseczce
Sos śliwkowy
Sos śliwkowy do mięsa idealnie komponuje się z pasztetami, różnymi wędlinami, a także z serami pleśniowymi. Zrobiony jest ze świeżych śliwek węgierek, octu i przypraw.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
58 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Śliwki (500 g)
  • Cukier (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na sos śliwkowy krok po kroku

Cebulę i śliwki pokrój w kostkę.

Do garnka wrzuć cebule, śliwki, cukier, 0,25 szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżeczkę imbiru, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego.

Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż śliwki zacznę się rozpadać.

Potem wyjmij liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj śliwki na gładką masę.

Wrzuć ponownie przyprawy i gotuj jeszcze 30 minut, na wolnym ogniu.

Jak oceniasz przepis na sos śliwkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat sosu śliwkowego

Sos śliwkowy na ciepło, do mięsa to świetny dodatek do pieczeni, pasztetów i serów. Urozmaici to twoje potrawy i podkręci smak mięs. Sos śliwkowy robi się ze świeżych śliwek węgierek, odrobiny octu i przypraw.

Jak zrobić sos śliwkowy?

Zaczynamy od umycia śliwek i usunięciu pestki. Śliwki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z octem, odrobiną wody, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cynamonem, cukrem i imbirem. Wszystko razem gotujemy, robiąc ze śliwek dżem. Gotujemy do momentu, aż śliwki się rozgotują i zaczną gęstnieć. Z powideł, które nam już prawie gotowy sos. Wystarczy tylko doprawić go do smaku pieprzem i solą. Taki sos jest już gotowy do podania, na przykład do schabu. Jak widzisz przepis na sos śliwkowy, jest bardzo prosty. Do tego wystarczy, że zamienisz cukier na słodzik i będzie miał także niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo sosu zapewne nie będziesz jeść samodzielnie, lecz w towarzystwie mięsa i warzyw, więc nie musisz się go obawiać.

Poza tym śliwki charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Najwięcej znajduje się ich w skórce, dlatego najlepiej jeść je bez obierania. Kwas chlorogenowy zawarty w śliwkach obniża poziom cholesterolu frakcji LDL i glukozy we krwi, pomaga w usuwaniu reaktywnych form tlenu i azotu, co działa antymutagennie i antykancerogennie. Polifenole mogą wpływać także na gojenie się ran, funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Śliwki mają one także niski indeks glikemiczny. Zawierają one pektyny, które zaliczane się do błonnika pokarmowego, a dokładniej do jego rozpuszczalnej frakcji. Pektyną mają właściwości ograniczające wchłanianie cholesterolu i glukozy, a także regulują pasaż jelitowy. Świeże śliwki zawierają około 2 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast suszone aż 10 g na 100 g. Dlatego często są polecane w przypadku zaparć stolca. Jak widzisz śliwki to owoce, które warto jeść, gdy tylko mamy na ochotę oraz możliwość.

Alergeny w sosie śliwkowym

Lista alergenów dla sosu śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos śliwkowy

Wartości odżywcze sosu śliwkowego

na 100g gotowej potrawy

Sos śliwkowy mogą jeść osoby na dietach o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej. Żeby obniżyć indeks glikemiczny można dodatkowo zamienić cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
58.02
58.02
Białko (g)
0.88
0.88
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
14.33
14.33
Węglowodany przyswajalne (g)
12.91
12.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.10
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
13.28
13.28
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.37
9.37
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.36
0.36
Foliany (µg (mcg))
7.09
7.09
Beta karoten (µg (mcg))
148.72
148.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.09
1.09
Potas (mg)
156.07
156.07
Wapń (mg)
12.73
12.73
Fosfor (mg)
20.84
20.84
Magnez (mg)
7.70
7.70
Żelazo (mg)
0.21
0.21
Cynk (mg)
0.13
0.13
Miedź (mg)
0.06
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śliwkowego 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu śliwkowego

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
13.50