Sos serowy do zapiekanki

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos serowy w białej miseczce
Sos serowy do zapiekanki
Sos serowy do zapiekanki to pozycja obowiązkowa do dań przygotowanych w piekarniku. Taki sos idealnie sprawdzi się do wszystkich zapiekanek- warzywnych, makaronowych czy mięsnych.
Przygotowanie 10 min
929 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Ser gouda (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na sos serowy do zapiekanki krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce.

W miseczce wymieszaj surowe jajka ze śmietaną. Dodaj przyprawy: według uznania sól, pieprz, kurkumę (dla koloru), gałkę muszkatołową.

Dodaj starty ser i wymieszaj.

Gotowym sosem polej zapiekankę przed pieczeniem.

Jak oceniasz przepis na sos serowy do zapiekanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat sosu serowego do zapiekanki

Sos serowy do zapiekanki to pozycja obowiązkowa do dań przygotowanych w piekarniku. Taki sos idealnie sprawdzi się do wszystkich zapiekanek- warzywnych, makaronowych, mięsnych czy wegetariańskich. Taki sos powoduje, że składniki bardziej się ze sobą łączą i smaczna zapiekanka zyskuje trwalszą konsystencję.

Aby wykonać przepis na sos serowy do zapiekanki na początku zetrzyj ser na tarce. W miseczce wymieszaj surowe jajka ze śmietaną. Dodaj przyprawy: według uznania sól, pieprz, kurkumę (dla koloru), gałkę muszkatołową. Dodaj starty ser i wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę przed pieczeniem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić sos serowy do zapiekanki. Z jego użyciem powstanie super dobra zapiekanka na obiad lub kolację.

Przygotowując ten sos, sięgnij po dobry jakościowo ser np. gouda, edamski lub morski. Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.

Śmietana 30% zaliczana jest do produktów nabiałowych, której aż 30% stanowi tłuszcz. Oznacza to, że w 100 g produktu mamy 30 g tłuszczu. Taka zawartość tłuszczu powoduje, że ta śmietana ma wiele zastosowań w kuchni. Najbardziej popularna jest w wersji na słodko najczęściej jako bita śmietana do deserów, gofrów czy lodów. Jednak równie świetnie sprawdza się w daniach przygotowywanych na ciepło, ponieważ nie występuję ryzyko jej „zważenia”. Choć w przypadku kwaśnych zup warto rozmieszać śmietanę z odrobiną zupy przed dodaniem do całego garnka.

Jeśli potrzebny Ci szybki pomysł na danie z wykorzystaniem takiego sosu serowego do zapiekanki to ugotuj makaron np. kokardki, pierś z kurczaka podsmaż na suchej patelni, a brokuła umyj i pokrój w małe różyczki. W naczyniu żaroodpornym umieść wszystkie składniki, wymieszaj i polej sosem serowym do zapiekanki. Teraz podpiecz przez 15-20 minut w 180 st. C. Proszę bardzo, pyszna zapiekanka gotowa!

Alergeny w sosie serowym do zapiekanki

Lista alergenów dla sosu serowego do zapiekanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser gouda

Wartości odżywcze sosu serowego do zapiekanki

na 100g gotowej potrawy

Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
258.08
929.09
Białko (g)
8.96
32.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
2.36
8.49
Węglowodany przyswajalne (g)
2.36
8.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
23.49
84.55
Tłuszcze nasycone (g)
20.47
73.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
10.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
175.04
630.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowego do zapiekanki 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu serowego do zapiekanki

Koszt składników
13.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser gouda
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Koszt składników
13.20