Przepis na sos serowy do makaronu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka

Na początek ser zetrzyj na tarce.

W garnku umieść masło i rozpuść.

Dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili.

Wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko.

Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu.

Dodaj ser cheddar oraz parmezan i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.

Sos serowy do makaronu podany z dodatkiem makaronu w wysokiej patelni.
Sos serowy do makaronu
Koszt przygotowania dania
28.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
342 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Sos serowy do makaronu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie serowym do makaronu

Sos serowy do makaronu to bardzo dobry pomysł na kremowy makaron. Łatwy sos podać można do różnego rodzaju makaronów, świetnie sprawdzi się także do zapiekanek makaronowych i warzywnych. Przepis na sos serowy do makaronu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser cheddar, parmezan, mleko, masło, mąka pszenna, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz.

Jak zrobić sos serowy do makaronu? Na początek ser zetrzyj na tarce. W garnku umieść masło i rozpuść je, dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili, wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko. Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu, dodaj ser cheddar oraz parmezan i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.

Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera około 25 gram tłuszczu w 100 gramach produktu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując szybki sos do makaronu jest doskonałą alternatywą dla długo gotowanych sosów mięsnych. Można go dodać do każdego rodzaju makaronu. Prosty przepis na sos jest doskonałym pomysłem na obiad po pracy, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Sos serowy można wzbogacić dodatkiem ulubionych ziół. Sos sprawdzi się jako dodatek do warzyw.

Wartości odżywcze sosu serowego do makaronu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
263.77 kcal
342.90 kcal
Białko
9.47 g
12.32 g

Węglowodany w sosie serowym do makaronu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
8.70 g
11.31 g
Węglowodany przyswajalne
8.70 g
11.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
21.45 g
27.89 g
Tłuszcze nasycone
14.81 g
19.26 g
Tłuszcze nienasycone
6.64 g
8.63 g
Tłuszcze jednonasycone
5.85 g
7.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
1.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
60.00 mg
78.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos serowy do makaronu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
178.85 µg (mcg)
232.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.78 µg (mcg)
1.02 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
0.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
175.85 µg (mcg)
228.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.27 mg
Niacyna
0.60 mg
0.78 mg
Foliany
16.31 µg (mcg)
21.20 µg (mcg)
Beta karoten
46.23 µg (mcg)
60.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos serowy do makaronu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
212.23 mg
275.90 mg
Potas
113.00 mg
146.90 mg
Wapń
271.54 mg
353.00 mg
Fosfor
191.77 mg
249.30 mg
Magnez
17.07 mg
22.19 mg
Żelazo
0.52 mg
0.67 mg
Cynk
1.10 mg
1.43 mg
Miedź
0.03 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowego do makaronu 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie serowym do makaronu

Lista alergenów dla sosu serowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser cheddar
    • Ser parmezan
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu serowego do makaronu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Ser cheddar
200 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.67
Za 200 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
36.50
Jak oceniasz przepis na sos serowy do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób