Sos serowy do makaronu
- Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
- Ser cheddar (200 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na sos serowy do makaronu krok po kroku
Na początek ser zetrzyj na tarce.
W garnku umieść masło i rozpuść.
Dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili.
Wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko.
Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu.
Dodaj ser cheddar oraz parmezan i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat sosu serowego do makaronu
Sos serowy do makaronu to bardzo dobry pomysł na kremowy makaron. Łatwy sos podać można do różnego rodzaju makaronów, świetnie sprawdzi się także do zapiekanek makaronowych i warzywnych. Przepis na sos serowy do makaronu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser cheddar, parmezan, mleko, masło, mąka pszenna, suszone pomidory z chilli, sól, pieprz.
Jak zrobić sos serowy do makaronu? Na początek ser zetrzyj na tarce. W garnku umieść masło i rozpuść je, dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili, wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko. Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu, dodaj ser cheddar oraz parmezan i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.
Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera około 25 gram tłuszczu w 100 gramach produktu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczową barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi, w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując szybki sos do makaronu jest doskonałą alternatywą dla długo gotowanych sosów mięsnych. Można go dodać do każdego rodzaju makaronu. Prosty przepis na sos jest doskonałym pomysłem na obiad po pracy, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Sos serowy można wzbogacić dodatkiem ulubionych ziół. Sos sprawdzi się jako dodatek do warzyw.
Alergeny w sosie serowym do makaronu
Lista alergenów dla sosu serowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser cheddar
- Ser parmezan
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu serowego do makaronu
Sos serowy do makaronu to kaloryczny dodatek do potraw. Sos serowy zawiera dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Sos jest także bogaty w tłuszcze nasycone. Nie powinny w dużej ilości spożywać go osoby z podwyższonym cholesterolem.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.